Wie wordt de Vrouw van Nu?

Welke vrouw is jouw voorbeeld? Ieder jaar wordt de Vrouw van Nu prijs uitgereikt aan een inspirerende voorbeeldvrouw. Dit jaar maakt ons alliantielid Angela Maas kans op de prijs en dus wil WOMEN Inc. haar nog eens extra in het zonnetje zetten.

Initiatiefnemer Vrouw van Nu 2015
Initiatiefnemer van Vrouw van Nu 2015 is Vrouwen van Nu. Dit jaar organiseren zij voor het eerst de Vrouwenweek. Een week vol activiteiten voor en door vrouwen, waaronder het Vrouwenbal en deze verkiezing. De Vrouw van Nu heeft een positieve uitstraling, is een voorbeeldvrouw, stimuleert en inspireert anderen mee te doen en heeft recent een aanzet gegeven of actie ondernomen die past bij de misse van Vrouwen van Nu: met de kracht van vrouwen de leefomgeving versterken.

Angela Maas strijdt voor gendersensitieve zorg
Prof. dr. Angela Maas voldoet daarmee precies aan de vereisten om Vrouw van Nu 2015 te worden. Als dé pionier op het gebied van vrouwencardiologie en lid van de Alliantie Gender & Gezondheid strijdt zij al jaren voor meer aandacht voor genderspecifieke zorg. Maas onderschrijft het idee dat de medische wereld te veel uitgaat van de mannelijke patiënt terwijl er wezenlijke verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Omdat hart- en vaatziekten zich bij mannen en vrouwen anders kunnen ontwikkelen, vindt zij dat de diagnostiek ook moet worden aangepast. En dat terwijl 80% tot 90% van de cardiologen het niet nodig vindt aparte richtlijnen voor vrouwen op te stellen, aldus Maas zelf.

Ze zette als eerste een polikliniek voor hart- en vaatziekten speciaal voor vrouwen op en is de eerste hoogleraar Cardiologie voor vrouwen. Ook heeft zij het onderzoeksfonds Hart voor Vrouwen opgericht. Dit fonds maakt zich sterk voor gedegen, multidisciplinair onderzoek gericht op hart- en vaatziekten bij vrouwen om zo de zorg voor vrouwen te verbeteren, door onderzoek financieel te ondersteunen.

Breng je stem uit!
Welke inspirerende vrouw verdient jouw stem? De andere vier genomineerden zijn Mabel van Oranje, Shirin Musa, Marjan Minnesma en Gerdi Verbeet. Je stem uitbrengen kan op de website van VrouwenWeek. Stemmen kan tot 7 maart, dan wordt de Vrouw van Nu 2015 bekend gemaakt op het Vrouwenbal.