Welke vrouw met lef verdient de Joke-Smit-prijs?

Wij houden van vrouwen met lef en Joke Smit is een ultiem voorbeeld hiervan. Ze was in de jaren ‘60 en ‘70 een voorloper op het gebied van vrouwenemancipatie. Reden genoeg voor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om een prijs naar haar te vernoemen. Deze wordt dit jaar voor de 15e keer uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich inzet voor vrouwenemancipatie. Wie verdient volgens jou deze prijs?

Prijs bedoelt voor bevorderen economische zelfstandigheid vrouwen
Omdat er in Nederland veel vrouwen niet economisch zelfstandig zijn, wordt de Joke Smit-Prijs sinds twee jaar uitgereikt aan een persoon of initiatief die zich hiervoor inzet. Slechts 53% van de vrouwen in Nederland is economisch zelfstandig. Dit betekent dat er veel vrouwen financieel afhankelijk zijn van bijvoorbeeld een partner of een uitkering. Dit zorgt er voor dat zij een kwetsbare positie hebben en meer risico lopen op armoede. De uitreiking vindt dit jaar plaats tijdens de grande finale van Kracht on Tour.

#sterkevrouw Joke Smit pleitte voor gelijke verdeling werk en zorg
Net als WOMEN Inc. vroeg Joke Smit aandacht voor een gelijke verdeling van werk en zorg. In 1967 schreef ze het opschuddende artikel 'Het onbehagen bij de vrouw'. In dit artikel zwengelt ze de discussie aan over rolpatronen van mannen en vrouwen. In 1977 pleitte zij voor een 5-urige werkdag als oplossing om werk en zorg gelijk te verdelen. Vrouwen zorgen anno 2015 nog altijd twee keer zoveel als mannen en deze verdeling staat de afgelopen vijftien jaar stil. Om te voorkomen dat de extra zorg die gepaard gaat met de participatiesamenleving ook op de schouders van vrouwen terecht komt, voert WOMEN Inc. de campagne "IK BEN ER EVEN NIET".

Wie vind jij een #sterkevrouw met lef?
Ken jij vrouwen of organisaties met lef die de Joke Smit-Prijs verdienen? Nomineer ze dan voor 20 september 2015 via de website van Kracht on Tour!