Welke rol spelen vaders nu?

Beperkt vaderschapsverlof staat gelijke verdeling werk en zorg in de weg
Samen met Rutgers, Save the Children en de Bernard van Leer Foundation overhandigt WOMEN Inc. op 17 juni 2015 het rapport ‘State of the World’s Fathers’ rapport aan Minister Asscher van Sociale Zaken. Hiermee zetten de organisaties zich gezamenlijk in voor de erkenning van de belangrijke rol die vaders spelen binnen onze samenleving.

Nederland loopt wereldwijd achter met aanbieden vaderschapsverlof
Het rapport ‘State of the World’s Fathers’ geeft inzicht in de verdeling van zorg en werk tussen mannen en vrouwen wereldwijd. Er is geen land ter wereld waar mannen en vrouwen (onbetaalde) zorg gelijk verdelen. In Nederland zorgen vrouwen twee keer zoveel als mannen. In verschillende landen zijn voor mannen en vrouwen andere verlofregelingen beschikbaar. Nederland loopt erg achter in het aanbieden van vaderschapsverlof.

Huidige verdeling
58% van de Nederlanders wil de (onbetaalde) zorg graag gelijk verdelen tussen mannen en vrouwen. In werkelijkheid doet slechts 20% dit. Om een gelijkwaardige verdeling te bereiken is het van belang dat zowel mannen als vrouwen werk en zorg beter kunnen combineren. Dit kan bijvoorbeeld door het uitbreiden van het vaderschapsverlof.


Verlofregelingen voor vaders in Nederland
Het vaderschapsverlof in Nederland is erg laag vergeleken met andere landen. Nederlandse vaders hebben nu recht op 2 dagen betaald verlof en drie dagen onbetaald verlof rondom de geboorte van hun kind. Daarnaast kunnen vaders ouderschapsverlof opnemen, deze verlofregeling is over het algemeen onbetaald. met dit verlof kunnen ze tijdelijk minder gaan werken. Download de verlofregelingen tabel voor een overzicht van alle verlofregelingen in Nederland.


Internationale vergelijking verlofregelingen
Er zijn veel landen met ruimere verlofregelingen voor vaders. Zweden is een absolute koploper, vaders kunnen daar 480 dagen (betaald) verlof opnemen. Duitsland komt op de tweede plaats met 365 dagen, gevolgd door Canada met 245 dagen. Australië (126 dagen) en Italië (90 dagen) sluiten de top vijf af. Nederland moet in totaal 22 landen voor zich laten die allemaal meer vaderschapsverlof aanbieden. In dit artikel lees je meer over de verdeling van werk en zorg internationaal.


Belang uitbreiden vaderschapsverlof
WOMEN Inc. ziet het uitbreiden van het vaderschapsverlof als een belangrijke stap richting een gelijke verdeling van werk en zorg tussen mannen en vrouwen. Vaders zijn belangrijk om een doorbraak te realiseren in deze verdeling. We zijn benieuwd naar de vervolgstappen van Minister Asscher!