Welke invloed hebben hormonen op migraine?

Onze nieuwe campagne 'Maak van migraine een hoofdzaak' is nu live! Deze maakten we met het Migrainefonds, de VNHC en de NHV. Lees alles over migraine op de site: www.migraineiseenhoofdzaak.nl

 

Vrouwen hebben drie keer vaker migraine dan mannen. Het is duidelijk dat hormonen een rol spelen bij migraine, maar welke invloed ze precies hebben is nog onduidelijk. Neuroloog en migraine-expert Gisela Terwindt bespreekt deze kwestie en haar nieuwe onderzoek - in samenwerking met farmacoloog Antoinette Maassen van den Brink (alliantielid Gender & Gezondheid) - op Gezondheidsnet.

 

Het effect van hormoonschommelingen

"Jongens en meisjes hebben als ze jong zijn even vaak migraine, maar komen die meisjes in de puberteit dan halen ze de jongens ruimschoots in," legt Terwindt uit. Tijdens de zwangerschap en overgang kunnen vrouwen minder last hebben van migraine. De menstruatie en de eisprong wijzen veel vrouwen juist aan als momenten waarop het risico op een aanval groot is.

Terwindt geeft aan dat de precieze invloed van hormonen op migraine nog onduidelijk is. Daarom is zij bezig met verschillende onderzoeken. Zo kijkt ze samen met farmacoloog Antoinette Maassen van den Brink en gynaecoloog Joop Laven (beide Erasmus MC) naar het werkelijke effect van hormoonschommelingen op de hersenziekte.

 

Het hele artikel lezen? Dat kan op Gezondheidsnet.

 

M/V-verschillen in de gezondheidszorg

Vrouwen leven in slechtere gezondheid dan mannen, omdat de gezondheidszorg op dit moment grotendeels is gebaseerd op het mannenlichaam. Deze onwetendheid over het vrouwenlichaam bedreigt levens en staat effectieve zorg in de weg. WOMEN Inc. wil gelijke kansen op gezondheid, voor iedereen. Daarom streven wij naar een gendersensitieve gezondheidszorg!

 

Afgelopen jaar organiseerden wij over dit thema een groot congres, getiteld Gender & Gezondheid. Neuroloog Gisela Terwindt sprak hier over de m/v-verschillen bij migraine en de impact van deze hersenziekte op het leven van patiënten.

 

Meer weten over m/v-verschillen in de gezondheidszorg? Lees hier meer over de lezingen op het congres.