Delen

Weer werken na verlof

Wanneer je een (vaste) baan hebt, komt er na de geboorte van jouw baby een moment waarop je weer aan het werk gaat. De combinatie van werken en zorgen voor de kinderen is voor veel jonge ouders een uitdaging. Gelukkig zijn er verschillende verlofregelingen die je kunnen helpen in deze nieuwe levensfase.

Het verlof

Rondom de geboorte van je kind heb je recht op zwangerschapsverlof. Dit start minimaal 6 tot 4 weken voor de bevalling en minimaal 10 weken na de geboorte van het kind. Het verlof kan verschillen naar aanleiding van jouw persoonlijke situatie, bijvoorbeeld als je in verwachting bent van een meerling of als je baby te vroeg wordt geboren. Jouw partner heeft ook recht op verlof: de eerste 5 dagen worden volledig doorbetaald. Daarnaast zijn er 5 weken aanvullend partnerverlof dat voor 70% wordt doorbetaald. Zo kunnen jullie de eerste weken de nieuwe werk-zorgverdeling vormgeven.

Weer aan het werk

De meeste moeders en ouders kost het moeite direct weer in de werksferen te komen op de eerste werkdag. Een kersverse moeder is soms vergeetachtig door haar zwangerschap of heeft slapeloze nachten achter de rug waardoor stress vaak niet uitblijft. Tijd nodig hebben is daarom niets om je voor te schamen en kun je dan ook zeker op het werk bespreken.

Het is van belang dat je goed in je vel zit om je optimaal te kunnen focussen en jouw openstaande taken gedaan krijgt. Jouw leidinggevende en collega’s dragen hieraan bij door een fijne werksfeer te hanteren. De ene moeder gaat het gemakkelijker af dan de ander. Wanneer je weet dat je baby goed verzorgd wordt door jouw partner, de oppas, grootouders of de kinderopvang, is dat al een grote zorg minder aan het hoofd.

Kolven op het werk

Voordat je met verlof gaat kun je al het een en ander met jouw werkgever bespreken. Wanneer jij er klaar voor bent en weer aan het werk gaat, mag je bijvoorbeeld een aantal zaken van je werkgever verwachten. Zo heb je de eerste negen maanden na je bevalling ‘kolfrecht’, het recht om te kolven onder werktijd. Hiervoor mag je maximaal een vierde van je werktijd per dag gebruiken. Wanneer je gaat kolven op het werk is de werkgever verplicht om een geschikte kolfruimte te bieden, waar je afgeschermd van jouw collega’s in alle rust kunt kolven. Deze afsluitbare ruimte moet rustig en hygiënisch zijn en er moet een fijne bank of stoel staan. Ook moet je toegang hebben tot een koelkast om de afgekolfde melk in te kunnen bewaren.

Ouderschapsverlof

In het eerste levensjaar van het kind hebben jij en je partner recht op 9 weken ouderschapsverlof dat voor 70% doorbetaald wordt. De werkgever mag dit verlof niet zomaar weigeren. Daarna hebben beide ouders recht op 17 weken onbetaald ouderschapsverlof dat moet worden opgenomen voordat het kind acht jaar oud is. Bespreek met je werkgever hoe je de eerste periode na je zwangerschap weer aan het werk wil. Denk bijvoorbeeld aan aangepaste werktijden, werkzaamheden of andere aanpassingen die je nodig hebt in je nieuwe werk-zorgcombinatie.

Aangepast werk

De werkgever is verplicht ervoor te zorgen dat jij na jouw zwangerschapsverlof veilig en gezond weer aan het werk kunt. Dit betreft bijvoorbeeld aangepaste werktijden of aangepaste werkzaamheden. Bepaal in overleg met jouw leidinggevende wat je nieuwe werktijden zijn als je weer gaat werken of welke andere behoeften je hebt die beter aansluiten op jouw nieuwe levensfase. Ga je kolven onder werktijd, maak dan afspraken over hoe en wanneer je dit inplant in je werkdag. Soms zijn andere werktijden noodzakelijk. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om jouw werkdag op een andere manier in te delen. Zo heb je tijdens jouw zwangerschap en tot 6 maanden erna recht op;

  • Extra pauzes
  • Regelmatige werk- en rusttijden
  • Vrijstelling van overwerk en nachtdiensten

Verdiep je in je rechten en bespreek met je werkgever wat je nodig hebt als je weer aan het werk gaat. En zorg er aan de andere kant voor dat jouw partner hetzelfde gesprek met diens werkgever voert.

Weer aan het werk gaan na verlof kan vragen om wat aanpassingen. Door het bespreekbaar te maken kun je zorgen voor een gezonde werk-zorgcombinatie die werkt voor jou, je partner en je werkgever.

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer
  • Actueel
  • Werk
  • ...

Alle verlofregelingen op een rij

  • Actueel
  • Werk
  • ...

De babyboete: hoe een wet uit de jaren ‘50 nog steeds voor ongelijkheid zorgt

  • Actueel
  • Werk
  • ...

Op je werk in gesprek over jouw ideale werk-zorgverdeling

Bekijk meer