Waarom hebben vrouwen vaker migraine?

Onze nieuwe campagne #migraineiseenhoofdzaak is nu live! Lees alles over migraine op de site: www.migraineiseenhoofdzaak.nl

 

 

Op ons Congres Gender & Gezondheid stonden meer dan 50 sprekers met elk hun eigen verhaal over gender en gezondheid. In ‘M/V-verschillen bij migraine’ lees je wat dr. Antoinette Maassen van den Brink, dr. Gisela Terwindt en dr. Emile Couturier te zeggen hebben over de man/vrouw verschillen bij migraine.

 

Door verslaggever: Lotte Dijkstra

 

Vrouwen 3 tot 4 keer vaker last van migraine

Aanvallen van hoofdpijn, lichtschuwheid, aura’s zien, misselijkheid en braken: het zijn allemaal symptomen van migraine. Migraine komt veel voor: in Nederland zijn er 2,5 miljoen mensen die eraan lijden. Het komt echter drie tot vier keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Er is nog veel onduidelijkheid over waarom migraine bij vrouwen vaker voorkomt.

 

Impact op patiënt en maatschappij

Migraine kan een grote invloed hebben op het persoonlijke leven van mensen. Sommigen hebben meerdere aanvallen per week, waardoor ze vaak ziek thuis moeten blijven of niet kunnen deelnemen aan sociale activiteiten. Neuroloog en bioloog Gisela Terwindt: “Toen mijn dochter migraine kreeg, gingen haar cijfers op school achteruit. Tijdens een belangrijk examen natuurkunde kreeg ze bijvoorbeeld een aura, waardoor ze een half uur lang niets kon zien. Dat heeft impact op je prestaties.” Naast de ingrijpende persoonlijke gevolgen, zijn er ook grote maatschappelijke kosten. In de Verenigde Staten kost migraine jaarlijks 14,5 miljard dollar. Die kosten zitten hem niet in de zorg, maar juist in het arbeidsverzuim. Ook in Nederland zijn de kosten hoog; volgens een berekening van de Nederlandse Bank 1,5 miljard op jaarbasis.

 

Rol van hormonen bij migraine

Dat migraine vaker voorkomt bij vrouwen, heeft waarschijnlijk te maken met vrouwelijke hormonen. Uit ervaring vertellen veel behandelaars dat bijna iedere vrouw meer aanvallen tijdens de menstruatie heeft. Verder is bekend dat bij tweederde van de patiënten de ziekte na de overgang verdwijnt. Ook tijdens de zwangerschap nemen klachten vaak af en borstvoeding lijkt de aanvallen te doen verminderen. Met name snelle veranderingen in hormoonspiegels lijken de drempel om een aanval te krijgen te verlagen, maar hoe dit precies zit is nog nooit goed uitgezocht.


Nieuwe behandeling?

Als hormonen een belangrijke rol spelen, biedt dit ook kansen voor de behandeling. Op het moment zijn er specifieke medicijnen die klachten tijdens een aanval verlichten en worden algemene middelen, zoals bètablokkers, ingezet om aanvallen te voorkomen. Onderzoekers in Leiden bestuderen nu de werking van hormonen bij de behandeling van migraine.  Ze bekijken of de anticonceptiepil aanvallen kan verminderen bij vrouwen met migraine. Als de pil effectief blijkt, kan dit direct een grote impact hebben. Het middel is namelijk al op de markt en het voorschrijven kan in de spreekkamer al worden toegepast. Gezien de persoonlijke en maatschappelijke gevolgen die migraine heeft is het, zoals farmacoloog Antoinette Maassen van den Brink het verwoordt, “Gekkigheid dat dit nog niet eerder goed is onderzocht!”

 

Fotografie: Rebke Klokke

 

Lees ook de andere verslagen die gemaakt zijn op het Congres Gender & Gezondheid.