Delen

Waar ben jij op internationale vrouwendag?

Internationale vrouwendag staat volledig in het teken van vrouwen. Ook in Nederland zullen er door het hele land activiteiten georganiseerd worden om deze dag te vieren. Waar komen we jou tegen op en rond 8 maart?

Wat is Internationale Vrouwendag?

Op Internationale Vrouwendag wordt extra aandacht besteed aan de emancipatie van vrouwen in onze samenleving. Onderwerpen als vrouwenrechten en gelijke kansen voor iedereen, ongeacht gender of sekse, worden uitgelicht op 8 maart. Vrouwen en verschillende organisaties plannen allerlei evenementen, waarbij debat en bewustwording centraal staan en solidariteit gevierd wordt. Dit jaar is ons thema ‘Stand van zaken’.

Waar zijn wij?

 • Op zondag 5 maart organiseert De Balie in Amsterdam een screening van de film ‘It’s raining women’ van Mari Soppela, een film over het glazen plafond. Programmamanager Werk bij WOMEN Inc., Karlijn Straver, zal een inleiding geven voor de film en na de film leidt auteur Jasmijn Derckx een Q&A met de regisseur Mari Soppela.

KOOP HIER JE TICKET

 • Op dinsdag 7 maart vindt het jaarlijkse Women in the Museum symposium in het Rijksmuseum in Amsterdam plaats. Dit jaar is het thema ‘Shattered Ceilings’. Onze redacteur Media, Sander Heithuis, zal hier ook spreken over gendergelijkheid in musea.

KOOP HIER JE TICKET

 • Op woensdag 8 maart organiseert Organon het evenement ‘Organon & Women’s Health – From Legacy to Future Promise’ met senior leiders uit de gezondheid- en beleidssector in Oss. Directeur van WOMEN Inc., Jannet Vaessen, zal hier ook spreken. 

KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE

 • Op woensdag 8 maart vindt Femtopia weer plaats in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Er zijn toffe workshops en lezingen over wat het betekent om vrouw te zijn in 2023. Onze redacteur Media Sander Heithuis gaat hier spreken over genderstereotypen en hun invloed op jouw leven.  

RESERVEER HIER JE GRATIS TICKET

Wat is er te doen?

In heel Nederland worden er op en rondom 8 maart verschillende evenementen georganiseerd. Van debatavonden en lezingen, tot live muziek en de Feminist March: in bijna elke provincie is wel iets te doen. Hieronder vind je een overzicht van een aantal activiteiten geordend op provincie:

Noord-Holland

Noord-Holland, Amsterdam

Pop-up store

Op 4 & 5 maart is er een pop-up store in Amsterdam aan de Prinsengracht van lokale vrouwelijke creatievelingen. 10% van de opbrengst wordt gedoneerd aan de Free a Girl stichting.

Lees hier meer

Noord-Holland, Amsterdam

Signmaking Event

Op donderdag 2 maart organiseert de Feminist March samen met ActionAid een gratis signmaking event als voorproefje op de mars van zondag 5 maart. De workshop is in de Melkweg in Amsterdam van 18:30-21:00u.

Meld je hier aan!

Noord-Holland, Amsterdam

Feminist March

Op zondag 5 maart vindt op de Dam in Amsterdam de allereerste Feminist March (voorheen bekend onder de naam Women’s March) plaats! Waarom? Omdat feminisme niet alleen voor vrouwen is, en ook niet alleen over vrouwen gaat. Met deze nieuwe naam wil de organisatie dit uitdragen. De mars blijft zoals vanouds een protest dat begint met een line-up van sprekers op de Dam en eindigt met muziek op het Museumplein. Dit keer staat het thema ‘equity is key’ centraal. De mars begint om 13:00 uur op de Dam.

Lees hier meer

Noord-Holland, Alkmaar

Internationale Vrouwendag Festival

Op zondag 5 maart viert WomanLink met verschillende organisaties uit Alkmaar e.o. het Internationale Vrouwendag Festival. Het festival zal plaatsvinden op drie locaties op loopafstand van elkaar op De Laat in Alkmaar. Er zijn workshops te volgen en er is een inspiratiemarkt waar je onderling het gesprek kan aangaan.

lees hier meer

Noord-Holland, Amsterdam

Gallery Talks

Op woensdag 8 maart organiseert het Stedelijk Museum Gallery Talks ter ere van Internationale Vrouwendag. Conservator Ingeborg de Roode vertelt hier over vrouwelijke ontwerpers uit het oudste deel van de collectie van het Stedelijk.

lees hier meer

Noord-Holland, Amsterdam

Diva's Tropenmuseum

Op woensdag 8 maart opent de tentoonstelling Diva’s in het Tropenmuseum in Amsterdam. De tentoonstelling laat de wereldwijde artistieke en maatschappelijke impact van vrouwelijke iconen uit de Arabische film en muziek zien. Natuurlijk kan je ook na 8 maart de tentoonstelling nog bezoeken.

lees hier meer

Noord-Holland, Amsterdam

Première over bevallen

Op woensdag 8 maart organiseert Atria een première in OBA, Amsterdam, over bevallen in Nederland over keuzevrijheid, autonomie en zelfbeschikking rondom thuis bevallen.

koop hier je ticket

Noord-Holland, Purmerend

Women World Festival

Op woensdag 8 maart vindt het Women World Festival plaats in Purmerend met onder andere een boekpresentatie van cabaretier Lisa Loeb over haar boek ‘Bang’. Ook is er een meezing bingo en verzorgen The Bluebettes de muziek.

koop hier je ticket

Noord-Holland, Haarlem

Filmvertoning Woman

Op woensdag 8 maart is er in het Verhalenhuis in Haarlem een vertoning van de film ‘Woman’. 2000 vrouwen uit 50 landen werden geïnterviewd voor deze film en dit leverde een intiem en divers portret op over vrouwelijkheid.

koop hier je ticket

Noord-Holland, Amsterdam

Viva la Vulva Festival

Op zaterdag 11 maart vindt het Viva la Vulva Festival plaats als eerbetoon aan de vulva in Sexyland, Amsterdam. Waarom wordt het woord pussy nog gelinkt aan zwakheid? Viva la Vulva! Kijk ook eens op de Instagrampagina @vivalavulvafestival

scoor hier je ticket

Noord-Holland, Amsterdam

Recht op zelfbeschikking

Op zondag 12 maart organiseren intersectioneel feministisch platform FMNST, makerscollectief Cutclub en Ava samen een middag over het recht op zelfbeschikking in de Tolhuistuin in Amsterdam. Baas in eigen buik!

koop hier je ticket

Zuid-Holland

Zuid-Holland, Den Haag

Mauritshuis

Op 5, 8 en 12 maart is er in het Mauritshuis in Den Haag extra aandacht voor vrouwen die het lukte zich naar de top van de 17e eeuwse kunstwereld te schilderen. Er zijn diverse rondleidingen en lezingen.

reserveer je ticket

Zuid-Holland, Den Haag

Haagse Vrouwendagen

Tussen 6 en 12 maart zijn er tijdens de Haagse Vrouwendagen overal in de stad activiteiten rond vrouwenemancipatie. Vrouwenorganisaties en andere organisaties organiseren podcasts, lezingen, spoken word- en theateruitvoeringen, tentoonstellingen en workshops. Ze zijn meestal gratis en in elk stadsdeel is wel iets te doen. Deze uitreiking kan je bezoeken of live bekijken via de website.

lees hier meer

Zuid-Holland, Rotterdam

Wikipedia Edit-a-thon

Op woensdag 8 maart organiseert Kunstinstituut Melly in samenwerking met Studium Generale van Erasmus Universiteit Rotterdam een Wikipedia Edit-a-thon ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag. Zo willen ze Wikipedia een inclusievere plek maken. Neem je laptop mee, voor de hapjes en drankjes wordt gezorgd!

reserveer hier je ticket

Zuid-Holland, Delft

Studium Generale TU Delft

Op woensdag 8 maart vindt Internationale Vrouwendag ook plaats in Delft, in samenwerking met Studium Generale van de TU Delft. Het thema van de avond is ‘Omarm je waarden: Gelijkheid begint achter de voordeur’.

lees hier meer

Zuid-Holland, Leiden

Annie Romein-Verschoorlezing

Op woensdag 8 maart organiseert Universiteit Leiden de Annie Romein-Verschoorlezing, zoals elk jaar. Met dit jaar als thema de rol van vrouwen in de klimaatbeweging. De lezing zal worden gegeven door Aniek Moonen, voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging, en Fatimazhra Belhirch, directeur van de Stichting voor Vluchteling- Studenten UAF.

lees hier meer

Zuid-Holland, Rotterdam

Fem Fest

Tussen 8 en 10 maart organiseert kunstorganisatie Worm in samenwerking met KONTRA in Rotterdam het Fem Fest! De Slutwalk zal ook plaatsvinden, met als doel om een einde te maken aan seksueel geweld en victim blaming. Op het Fem Fest zijn discussies, muziek, film en feest.

lees hier meer

Utrecht

Utrecht, Eemnes

Vereniging voor Vrouwen met hogere opleiding

Op zaterdag 4 maart organiseert de Vereniging voor Vrouwen met hogere opleiding een programma rondom het thema ‘Embracing Equity’ in het Huis van Eemnes. Auteur Suzanna Jansen, winnaar van de Universitair Asiel Fonds-award Lobna Abdo en kunstcurator Maaike Rikhof samen met het Bach consort vullen de middag.

koop hier je tickets

Utrecht

Interview Liesbeth Woertman

Op woensdag 8 maart wordt Liesbeth Woertman geïnterviewd door Grietje Braaksma over haar boek ‘Wie ben ik als niemand kijkt?’ in Broese in Utrecht. Hoe ga je als vrouw om met ouder worden?

koop hier je ticket

Utrecht, Woudenberg

Ladies Day

Op woensdag 8 maart kun je ook terecht bij Cultuurhuis Woudenberg voor een Ladies Day! Er is een middag- en avondprogramma met workshops, een marktje, lekkers, gezelligheid en meer! Zo is er ‘s middags een Ladies talkshow door auteur Caroline Nelissen over het thema ‘Onbeperkt Leefbaar’.

meer informatie

Utrecht

Theatercollege

Op woensdag 8 maart kun je ook naar de Stadsschouwburg in Utrecht, waar Jitske Kramer het theatercollege ‘All-inclusive samen mens zijn’ geeft. Ook cabaretier en presentator Dolf Jansen zal aanwezig zijn. Hij draagt het gedicht ‘man/vrouw’ voor.

koop hier je ticket

Limburg, Noord-Brabant, Zeeland

Limburg, Parkstad

Vrouw en Geld

Op woensdag 8 maart organiseert Stichting Vrouwen Heerlen Parkstad een programma met het thema ‘Vrouw en Geld’. De keynote speaker van het programma is Lisa Brüggen, zij zal spreken over belangrijke keuzemomenten in een vrouwenleven.

meld je aan voor 1 maart

Limburg, Weert

Lezing

Op woensdag 8 maart vindt er een lezing van schrijver Suzanna Jansen over haar boek ‘De omwenteling of de eeuw van de vrouw’ plaats in de Bibliotheek Weert. Het nieuwe boek is een persoonlijk en meeslepend verhaal van de emancipatie van de vrouw in Nederland.

lees hier meer

Noord-Brabant, Oisterwijk

Feest- en inspiratieavond

Op zaterdag 11 maart is er in de Bibliotheek Oisterwijk een feest- en inspiratie-avond voor vrouwen en meisjes vanaf 13 jaar. Er ligt hier een nadruk op de verschillende culturen die Oisterwijk rijk is.

lees hier meer

Zeeland, Middelburg

HZ University of Applied Sciences

Op woensdag 8 maart organiseert HZ University of Applied Sciences een uitgebreid programma omtrent Internationale Vrouwendag. Zo is er in Middelburg onder andere een training instemming en grenzen, en ook een lezing van kickbokskampioen Houda Loukili. In Vlissingen is er een weerbaarheidstraining en een workshop ‘Let’s talk about YES’.

lees hier meer

Gelderland, Overijssel, Flevoland

Gelderland, Otterlo

Lezing

Op zondag 5 maart geeft kunsthistoricus Gees-Ineke Smit een lezing in het Kröller-Müller museum in Otterlo, Gelderland. De lezing zal gaan over diverse vrouwelijke kunstenaars, en over de manier waarop vrouw en man door de jaren heen worden afgebeeld.

lees hier meer

Gelderland, Doesburg

Filmvertoning

Op woensdag 8 maart vindt er een filmvertoning plaats van de film ‘Sisterhood’ in Doesburg, Gelderland. Het thema is ‘Shades of Sisterhood’ en er is een compleet programma omtrent de filmvertoning en twee break-out sessies om de film te bespreken.

koop hier je ticket

Overijssel, Enschede

Dansvoorstelling

Op woensdag 8 maart vindt de dansvoorstelling MAJKA plaats in Enschede. In deze voorstelling onderzoekt choreograaf Sandra Kramerová de verschillen en overeenkomsten tussen Oost- en West-Europese vrouwelijkheid. Er is ook een Q&A met de maker.

bestel hier je ticket

Overijssel, Zwolle

Luisterlab

Op woensdag 8 maart organiseert muziekverteller Brechtje Roos Luisterlab Furioso in de Stadkamer Zwolle. Over vrouwelijke muzikanten die dwars door ver- en geboden heen toch klinken.

meld je hier gratis aan

Overijssel, Enschede

Voorstelling

Op zondag 12 maart is er in de Grote Kerk in Enschede een multidisciplinaire voorstelling ‘Tranen van Maria’ voor en door vrouwen uit diverse culturen en met verschillende achtergronden, ter ere van Internationale Vrouwendag.

koop hier je ticket

Flevoland

GroenLinks

Op woensdag 8 maart organiseert GroenLinks Flevoland een bijeenkomst om te laten zien welke grote veranderingen vrouwen in de provincie kunnen bewerkstelligen.

lees hier meer

Drenthe, Friesland, Groningen

Drenthe, Assen

Internationale Filmfestival Assen

Op 10, 11 en 12 maart vindt de 43e editie van Internationaal Filmfestival Assen plaats. Hier staan films centraal die stereotiepe sekse- en genderrollen bevragen of doorbreken. Er is ook een tof randprogramma vol muziek, beeldende kunst en podiumkunsten.

koop hier je ticket

Friesland, Rottevalle

Vrouwen van Nu Friesland

Op dinsdag 7 maart organiseren Vrouwen van Nu Friesland een middag omtrent Internationale Vrouwendag in Rottevalle, Friesland. Klasina Seinstra, winnaar van de Elfstedentocht in 1997 zal spreken en er zal een mini-documentaire worden vertoond. Ook is er live muziek door vrouwen!

koop hier je ticket

Groningen

Humanistisch Verbond

Op woensdag 8 maart organiseert het Humanistisch Verbond in Groningen een avond waar schrijver Sholeh Rezazadeh komt spreken.

meld je hier aan

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer
 • Actueel
 • Werk
 • Gezondheid
 • Financiën
 • Media
 • ...

Waarom Internationale Vrouwendag nog steeds nodig is

 • Actueel
 • Werk
 • Gezondheid
 • Financiën
 • Media
 • ...

Emancipatiemonitor en -nota 2022: Er moet meer gebeuren voor gendergelijkheid!

 • Actueel
 • Media
 • ...

Vrouwen in muziek: nog steeds te weinig in de top

Bekijk meer