Delen

Waar ben jij op internationale vrouwendag 2024?

Waar ben jij op Internationale Vrouwendag? 

Eén wereld, duizend vrouwen.

Internationale vrouwendag staat volledig in het teken van vrouwen. Ook in Nederland zullen er door het hele land activiteiten georganiseerd worden om deze dag te vieren. Waar komen we jou tegen op en rond 8 maart?

Wat is Internationale Vrouwendag?

Op Internationale Vrouwendag wordt extra aandacht besteed aan de emancipatie van vrouwen in onze samenleving. Onderwerpen als vrouwenrechten en gelijke kansen voor iedereen, ongeacht gender of sekse, worden uitgelicht op 8 maart. Op en rond deze dag worden verschillende activiteiten georganiseerd waarbij debat en bewustwording centraal staan en solidariteit gevierd wordt. 

Wat is er te doen?

Ook dit jaar worden activiteiten georganiseerd rondom 8 maart, verspreid door heel Nederland. Lezingen, workshops, debatten en natuurlijk de Feminist March, er is van alles te doen. Hieronder staat een lijst met activiteiten geordend per provincie. 

Noord-Holland

Noord-Holland, Haarlem

Patronaat Haarlem

29 februari tot 10 maart - Het Patronaat faciliteert verschillende activiteiten. Dit jaar kun je er terecht voor een verhalenpodium, dans en veel muziek.

Lees hier meer

Noord-Holland, Amsterdam

Women in Art

1 tot 10 maart - 24 vrouwelijke illustratoren en fotografen hebben voor Women in Art een tweeluik ontwikkeld, geïnspireerd op vrouwen die belangrijk zijn (geweest) voor de kunst. Women in Art wil gelijke kansen in de kunst bevorderen. Zowel voor de kunstmakers, -kopers als -kijkers. Op 1 maart zal WOMEN inc. zelf ook komen spreken. Er zijn workshops, masterclasses en panels te volgen.

Lees hier meer

Noord-Holland, Alkmaar

Internationale Vrouwendag Festival Alkmaar

3 maart - Op zondag 3 maart is er van alles te doen rond het Canadaplein in Alkmaar. Lezingen, workshops, muziek en toegang tot het Stedelijk Museum Alkmaar. Het festival wordt gehost door Xiorese Izaly, die de plenaire opening bij Theater De Vest Alkmaar zal begeleiden.

Lees hier meer

Noord-Holland, Amsterdam

Women at the Rijksmuseum: Reclaiming & Reforming

5 maart - Internationale sprekers debatteren over de dominante historiografie zoals deze veelal voorkomt in boeken en musea. Er zijn drie sessies getiteld The Idea of the Great Artist, Reclaiming Heritage Spaces en Reframing Old Narratives. Toegang met reguliere tickets kost €60,- . Voor de livestream bedraagt dit €20,-.

Lees hier meer

Noord-Holland, Haarlem

Female Leaders Event

7 maart - 7 inspirerende talks van Female Leaders. Een mooie gelegenheid om geïnspireerd te raken en te netwerken. Toegang kost €47,-

Lees hier meer

Noord-Holland, Amsterdam

Europese Verkiezingen: Gendergelijkheid

7 maart - Wat kan jouw stem op 6 juni voor gendergelijkheid in de EU betekenen? Meer Vrouwen in de Politiek faciliteert een debat over wat er gebeurt in de EU op het gebied van gendergelijkheid, waar vragen aan bod komen zoals: Wat is er de afgelopen vijf jaar gebeurd op het gebied van gendergelijkheid in het Europees Parlement? Wat komt er de komende vijf jaar aan?

Lees hier meer

Noord-Holland, Amsterdam

MidWest Radio

8 maart - Een avond vol brutale melodieën en dansbaar activisme. Het programma is gevuld met verschillende performances: Evy van der Plas met vrouwelijke jazz, Isabelle Dieperink met stand-up, poëzie van Esmee van Sonsbeek en glitter pop & roze punk van Marije Bruinsma.

Lees hier meer

Noord-Holland, Amsterdam

Vrouw wat ben je bijzonder

8 maart - Vanuit divisie Vrouw van het Amsterdam UMC wordt een informatiemarkt georganiseerd. Hier wordt op laagdrempelige wijze informatie geboden over vrouw specifieke gezondheid, met ruimte voor vragen.

Lees hier meer

Noord-Holland, Amsterdam

In gesprek met 3 vrouwenrechtenactivisten

8 maart - PAX en De Thomas nodigen je van harte uit om samen Internationale Vrouwendag te vieren. Tijdens een paneldiscussie komen drie activisten uit Afghanistan, Irak en Nederland aan het woord. Zij gaan in gesprek over hun geleerde lessen, obstakels en ervaringen.

Lees hier meer

Noord-Holland, Amsterdam

Young+

8 maart - Young+ organiseert een inclusieve dansworkshop voor lhbti+ jongeren. De workshop wordt gegeven door David Cham.

Lees hier meer

Noord-Holland, Amsterdam

Femtopia Pakhuis de Zwijger

8 maart - Met lezingen, een panel, muziek, verschillende workshops en zelfs een markt is er bij Femtopia genoeg te vinden. “Femtopia is het uitgelezen moment om gezamenlijk het werk van talloze feministische organisaties en individuen op het gebied van gelijke kansen te vernieuwen en te vieren.”

Lees hier meer

Noord-Holland, Amsterdam

8 maart Strijddag

8 maart - Een strijdbare viering van Internationale Vrouwendag in Amsterdam met landelijke demonstratie en manifestatie. Aansluitend is een samenkomst bij buurthuis Lydia om samen te eten, te discussiëren en te genieten van muziek.

Lees hier meer

Noord-Holland, Amsterdam

Fiercely FEM

8 maart - Een toffe viering van al het vrouwelijke. Een samenkomst die in het teken staat van meditatie, groei en support voor elkaar. Toegang van 18 jaar en ouder, voor €22,-

Lees hier meer

Noord-Holland, Amstelveen

Muzikaal eerbetoon aan verzetsheldin Schouwburg

8 maart - Een muziektheaterproductie over de rol van verzetsheldin Geertruida Wijsmuller in de Tweede Wereldoorlog. De rol krijgt invulling van Margje Wittermans, met muziek van Janos Koolen en regie door Bruun Kuijt. Toegang kost €17,50 of €19,50

Lees hier meer

Noord-Holland, Amsterdam

Indië NEXT

9 maart - Een programma in het kader van Internationale Vrouwendag. Een veelzijdig programma met lezingen, interactieve gesprekken, dans en spoken word. Hier wordt dieper ingegaan op de vrouwenbeweging in voormalig Nederlands-Indië, Nederland en Indonesië, evenals op de invloedrijke figuren die daarbij betrokken waren.

Lees hier meer

Noord-Holland, Amsterdam

Feminist March + Feminist Future Festival

10 maart - Een dagvullend programma in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam. Hierbij worden workshops, lezingen en andere activiteiten aangeboden. Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a.: steunen van vrouwen in andere landen, mentale gezondheid en tips voor het opstarten van activistische initiatieven.

Lees hier meer

Zuid-Holland

Zuid-Holland, Den Haag

Haagse Vrouwendagen

4 tot 10 maart - Tussen 4 en 10 maart zijn er tijdens de Haagse Vrouwendagen overal in de stad activiteiten rond vrouwenemancipatie. Vrouwenorganisaties en andere organisaties organiseren podcasts, lezingen, spoken word- en theateruitvoeringen, tentoonstellingen en workshops. Ze zijn meestal gratis en in elk stadsdeel is wel iets te doen. Deze uitreiking kan je bezoeken of live bekijken via de website.

Lees hier meer

Zuid-Holland, Den Haag

Gesprek Aanpak Femicide

8 maart - Barbara Godtwalt & Gezal Karabekir komen spreken over de Aanpak Femicide. Iedereen wordt uitgenodigd om deel te nemen aan dit belangrijke gesprek om bewustwording te vergroten en actie te ondernemen tegen deze vorm van geweld tegen vrouwen.

Lees hier meer

Zuid-Holland, Den Haag

Internationale Vrouwendag FOR REAL

8 maart - FOR REAL is een theatrale radioshow met live geïmproviseerde muziek, over wat het betekent om ertoe te doen. Als publiek ben je te gast in de radiostudio. Het startpunt is de intellectuele ondermijning van vrouwen: het gebrek aan interesse in wat ze denken, zeggen, maken of proberen te bereiken. Toegang vanaf €6,- tot €16,50

Lees hier meer

Zuid-Holland, Bodegraven

Lezing door Suzanna Jansen

8 maart - Schrijver Suzanna Jansen is uitgenodigd om te vertellen over haar nieuwe boek De omwenteling of de eeuw van de vrouw. Voor de lezing is mogelijkheid tot een Surinaams 2-gangenmenu, met keuze tussen vega en vlees. Zij zal voor de pauze geïnterviewd worden door AnneMarie Visser. De toegangsprijs verschilt per onderdeel. Voor de voorstelling is dit €15,- (of €12,50 met bibliotheekpas) en voor het Theatermenu is dit €15,-

Lees hier meer

Zuid-Holland, Rotterdam

Protestmars Schouwburgplein

8 maart - Geen viering, maar een protest! Hierbij zowel workshops als speeches en performances.

Lees hier meer

Zuid-Holland, Rotterdam

BIG TALK met Madelijn van den Nieuwenhuizen

8 maart - Speciaal voor Internationale Vrouwendag neemt rechtshistoricus, mediacriticus en Zeikschrift-fenomeen Madeleijn van den Nieuwenhuizen ons mee in het thema ondernemerschap vs. emancipatie. Tickets kosten € 16,-

Lees hier meer

Zuid-Holland, Leiden

SHE/HER: VROUW & KUNST

8 maart - Cathelijne Blok gaat in gesprek met kunstenaars Lenny Waasdorp en Shardenia Felicia tijdens Lakenhal Laat in Museum de Lakenhal. Daarnaast zijn er nog flitsrondleidingen, verschillende talks en een optreden van OPO ADYEN.

Lees hier meer

Zuid-Holland, Den Haag

Boekpresentatie 'Vrouwen rondom Johan de Witt'

9 maart - Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag 2024 verschijnt de bundel Vrouwen rondom Johan de Witt. Deze bundel werpt nieuw licht op de invloedrijke vrouwen in Johan de Witts leven en brengt ook hun verhalen tot leven. Auteurs komen over hun bijdrage vertellen, er zal muziek te horen zijn en als afsluiter volgt een borrel. Toegang is gratis, maar aanmelden is wel verplicht.

Lees hier meer

Noord-Brabant

Noord-Brabant, Rosmalen

Internationale Vrouwendag viering 2024

3 maart - De VVAO organiseert een landelijk open toegankelijk evenement in Rosmalen, met als thema “Vrouwelijk leiderschap en het doorgeven van patronen tussen generaties”. Op een interactieve holistische manier wordt het gesprek aangegaan met verschillende generaties vrouwen over de rolpatronen en beelden van ‘hoe een vrouw moet zijn’. Dit wordt gedaan aan de hand van drie workshops. Toegang kost €20,-.

Lees hier meer

Noord-Brabant, Tilburg

HEKS!

8 maart - Dit event, georganiseerd door Feniks Emancipatie Expertise Centrum i.s.m. Theater de Nieuwe Vorst, bestaat uit verschillende activiteiten. Je kunt hier een keynote speech, een Drag-S.H.O.W., veel muziek en zelfs een pop-up live performance beleven.

Lees hier meer

Noord-Brabant, Helmond

De Cacaofabriek

8 maart - Met eerst de openhartige documentaire ‘Sisterhood’ van Sophie Dros, gevolgd door een lezing van Maaike Meijer belooft de avond gevuld te zijn met impactvolle verhalen en nieuwe inzichten. Afsluitend is de mogelijkheid tot een drankje of diner. Toegang varieert per gekozen programma. Je kunt je aanmelden voor het programma exclusief (€8,-) of inclusief een hapje eten (€25,-)

koop hier je ticket

Noord-Brabant, Hilvarenbeek

Internationale Vrouwendag

8 maart - Op het programma staan verhalen, interessante spreeksters, kunst, muziek, een expositie, en interactief theater over verwondering. De verhalen komen rechtstreeks uit de Hilvarenbeekse samenleving. Judith Hagenberg presenteert deze avond. Toegang voor dit evenement is gratis.

Lees hier meer

Noord-Brabant, Eindhoven

Parktheater C.L.O.

9 maart - Een middag vol workshops en activiteiten georganiseerd door The Latin American Centre for Orientation. Het thema dit jaar is 'Inspireer inclusiviteit'. Er zullen activiteiten plaatsvinden op het gebied van cultuur, informatie- en kennisuitwisseling, creativiteit en gastronomie. / An afternoon full of workshops and activities organized by The Latin American Center for Orientation. The theme this year is 'inspire inclusion'. There will be activities in the field of culture, information and knowledge exchange, creativity and gastronomy.

Lees hier meer / more information

Flevoland, Utrecht, Limburg

Flevoland, Dronten

Internationale Vrouwendag Vrouwen van Nu

8 maart - Een lezing waarin Marianne Groeneweg en Ina van den Berg vertellen over hun werk als BABS (Speciaal ambtenaar van de Burgerlijke Stand), en Danielle Plantinga over haar bedrijf Au Pair International. Toegang voor leden kost €12,50.

Lees hier meer

Utrecht

Internationale Vrouwendag Universiteit Utrecht

8 maart - Een viering van Internationale Vrouwendag met studenten, medewerkers en alumni van de Universiteit Utrecht. Dit jaar verdiepen zij zich in hoe digitale tools, zoals ChatGPT en geautomatiseerde schrijftools, bijdragen aan in- of uitsluiting in het dagelijks leven. Ook wordt het impactvolle werk van het ROSANNA Fonds gevierd.

Lees hier meer

Utrecht

Queen of Hearts

8 maart - Op 8 maart is er een speciale vertoning van de documentaire Queen of Hearts: Audrey Flack in Louis Hartlooper Complex.

Lees hier meer

Utrecht

Gesprekkenserie CM x FOTODOK

9 maart - Wat is de impact van de alomtegenwoordigheid van beelden op onze ervaring van de werkelijkheid? Samen met artistiek podium FOTODOK worden beeldende kunstenaars, fotografen en andere experts op het gebied van beeldcultuur uitgenodigd om deze vraag gezamenlijk te verkennen.

Lees hier meer

Limburg, Heerlen

Internationale Vrouwendag Parkstad Limburg

8 maart - Een middag- en avondvullend programma met lezingen, muziek en discussie in Heerlen. Er zal gesproken worden door onder andere Dr. Floor Ruiter en Kim Brouns. Muziek wordt verzorgd door Norah Rhodes en Happy Hendrix. De dag zal in het teken staan van het thema ‘Vrouw en gezondheid’. Toegang kost €25,-

Lees hier meer

Overijssel, Zeeland, Gelderland

Overijssel, Enschede

Lezing en film: Mannen zijn geen helden

5 maart - In aanloop naar Vrouwendag komt Dr. Maaike Meijer een lezing geven waarin zij filmfragmenten analyseert over de ‘lijdende’ man.

Lees hier meer

Zeeland, Middelburg

Lezing Vrouwen in Middelburg

7 maart - Tijdens deze lezing, georganiseerd voor Volksuniversiteit Zeeland, vertelt Marjolijn van Leeuwen van alles over bijzondere adellijke dames, powervrouwen uit de wetenschap en de rol van nonnen en begijnen in Middelburg. Toegang kost €8,-

Lees hier meer

Zeeland, Middelburg

Lezing en interview Marianne Bruijn

7 maart - RABO-topmarketeer Marianne Bruijn komt om inzichten te delen uit haar nieuwe boek The Female Fix. In haar boek onthult Marianne aan de hand van statistieken dat financiële gelijkheid tussen mannen en vrouwen nog altijd ver te zoeken is. Met persoonlijke verhalen, interviews, praktische tips en rekenvoorbeelden inspireert Marianne je om financieel zelfverzekerd te worden.

Lees hier meer

Gelderland, Zaltbommel

Internationale Vrouwendag Bommelerwaard

5 en 8 maart - Ook in de Bommelerwaard wordt Internationale Vrouwendag gevierd. Met maar liefst vier verschillende activiteiten van een film, een cabaretshow van Fieke Opdam en een themamiddag is er genoeg te vinden in Zaltbommel.

Lees hier meer

Gelderland, Nijmegen

Raak me aan

5 tot 20 maart - Verschillende programma’s waarin aanraking als thema centraal staat. Het is een pleidooi voor kwetsbaarheid, nieuwsgierigheid en veiligheid van het samen ontdekken. Het programma bestaat onder andere uit debatten, dans, theater en film.

Lees hier meer

Gelderland, Nijmegen

Internationale Vrouwendag Radboud Universiteit

8 maart - Het netwerk Radboud Gender & Diversity Studies en het Radboud Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren nodigen je uit om Internationale Vrouwendag 2024 te vieren. Een keynote, een panelgesprek en verschillende presentaties om het werk van verschillende onderzoekers te bespreken. Na afloop is er een borrel en een mogelijkheid om netwerken uit te breiden.

Lees hier meer

Gelderland, Apeldoorn

OKW lezing Gelijkwaardigheid: Niet allemaal gelijk, wel evenveel waard.

8 maart - Marja Beumer, eigenaar en oprichter van Projob, een inclusieve arbeidsmarktspecialist, zal een lezing verzorgen met haar inspirerende visie op gelijkwaardigheid, waarin ze laat zien dat we niet allemaal gelijk zijn, wel evenveel waard. Toegang voor leden kost €13,- en reguliere toegang kost €15,-

Lees hier meer

Drenthe, Friesland, Groningen

Drenthe, Assen

Internationaal Filmfestival Assen | Vrouw & Film

7 tot 10 maart - De 44e editie van Internationaal Filmfestival Assen | Vrouw & Film (IFA). De focus ligt op het vrouwelijke perspectief en verhalen die stereotiepe sekse- of genderrollen en -patronen bevragen of doorbreken.

Lees hier meer

Friesland, Lemmer

EmPower Event - Body, mind & soul

8 maart - Een geweldige avond vol zelfontdekking en empowerment tijdens het EmPower Event - Body, mind & soul in Lemmer. Het doel is om vrouwen van alle leeftijden, achtergronden en niveaus te inspireren om hun dromen waar te maken. Maak je klaar om met je body, mind en soul aan de slag te gaan doormiddel van verschillende workshops en lezingen.

Lees hier meer

Friesland, Leeuwarden

dbieb Brainwaves Milou Deelen

8 maart - Op Internationale Vrouwendag komt Milou Deelen naar dbieb. Ze schrijft over uiteenlopende onderwerpen, maar feminisme is een terugkerend thema in haar werk. Tijdens Brainwaves wordt gepraat over genderidentiteit, gendergelijkheid en stereotiepe denkbeelden en rollen.

Lees hier meer

Groningen

Internationale Vrouwendag Het Dok

8 maart - In het kader van Internationale Vrouwendag wordt een bijeenkomst georganiseerd in het wijkcentrum Het Dok in Groningen. Met activiteiten als een Zumba workshop, modeshow, peptalk en een tentoonstelling staat de avond vol gepland.

Lees hier meer

Groningen, Sappemeer

Aletta Avondwandeling

8 maart - Ontdek Midden-Groningen organiseert de eerste Aletta Avondwandeling: een gratis toegankelijk evenement waarbij bezoekers teruggaan naar de tijd van Aletta Jacobs.

Lees hier meer

Online

Online

Online Dans Event: Dancing online with 1000 women

8 maart - Een online dance event om wereldwijd vrouwen met elkaar te verbinden. Bernadet Bos (Nederland) en DJ Leila (Monaco) zullen het event begeleiden. Een laagdrempelig event, waarbij je kan dansen waar je wil, zonder zichtbaar te zijn. Kosten zijn op vrijwillige basis. De deelnemers mogen zelf beslissen wat/of zij betalen.

Lees hier meer

Online

8 maart - Een webinar onder begeleiding van Amy-Jane Gielen, waarbij inspirerende gasten zoals onder andere Sylvana Simons en Faith Bruyning (NSC) het hemd van het lijf wordt gevraagd over alles wat te maken heeft met gelijkheid op de werkvloer. Van gelijke beloning, grensoverschrijdend gedrag, kinderopvang, tot arbeid en zorg!

Lees hier meer

Online

HER Film Festival Connecting Women Worldwide

8 tot en met 14 maart - Bij dit online filmfestival kun je genieten van een prachtige selectie films. Het programma in 2024 bestaat uit zeven films, die samen de kracht van vrouwen demonstreren. Aanmelden is gratis.

Lees hier meer

Organiseer of bezoek jij een activiteit die nog niet op de lijst staat? Laat het ons weten! Stuur een mailtje over jouw plannen naar niek@womeninc.nl .

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer
 • Actueel
 • Werk
 • Gezondheid
 • Financiën
 • Media
 • ...

Waarom Internationale Vrouwendag nog steeds nodig is

 • Actueel
 • Werk
 • Gezondheid
 • Financiën
 • Media
 • ...

Emancipatiemonitor en -nota 2022: Er moet meer gebeuren voor gendergelijkheid!

 • Actueel
 • Media
 • ...

Vrouwen in muziek: nog steeds te weinig in de top

Bekijk meer