Vrouwen zorgen meer, en werken minder

Onze collega Saskia de Hoog staat in Het Parool met een artikel over de ongelijke verdeling van werk en zorg. Slechts de helft van de Amsterdamse vrouwen is economisch zelfstandig en dat komt vooral door de ouderwetse verdeling van zorg en werk tussen mannen en vrouwen. Dat moet anders.


Ongelijke verdeling van werk en zorg
Deze ongelijke verdeling van zorg en werk is een van de belangrijkste belemmeringen voor de economische zelfstandigheid van vrouwen. Dat blijkt ook uit de Vrouwenagenda van het Servicepunt Emancipatie Amsterdam, die onlang gepubliceerd werd. Door het taaie stereotype lijken vrouwen als vanzelf in deze zorgtaak te belanden.

 

Ga het gesprek aan
Het is dus tijd voor actie! “Vrouwen en mannen moeten elkaar kritisch aanspreken op de keuzes die zij maken in de verdeling van werk en zorg”, aldus Saskia. Mannen, vrouwen, werkgevers en de overheid moeten het gesprek aangaan en zich inzetten voor een nieuwe verdeling van zorg en werk, zodat zorgtaken in de toekomst niet automatisch meer bij vrouwen belanden. Dat is voordelig voor iedereen.

 
De toekomst van Nederland
Op 6 maart organiseerde WOMEN Inc. een bijeenkomst waarbij de 100 mannen van eMANcipator, de 100 vrouwen van WOMEN Inc., werkgevers en beleidsmakers samen komen en aanbevelingen doen voor een nieuwe verdeling van zorg en werk. Lees hier meer over de bijeenkomst. 

 

Voor wie zorg jij eigenlijk allemaal? 
We roepen jou en alle vrouwen in heel Nederland op om 1 mei (Dag van de Arbeid) jouw onbetaalde zorgtaken voor één dag aan anderen over te laten. Een dag om stil te staan bij je ideale zorg- en werkbalans. Ga 1 mei ook de uitdaging aan en doe mee met het sociaal experiment #ikbenerevenniet. Want samen kunnen we een doorbraak realiseren in de verdeling van zorg en werk! Doe mee en ga naar: www.ikbenerevenniet.nl.

 

Schrijf mee!
We zijn ontzettend nieuwsgierig hoe jij werk en zorg combineert, hoe je het verdeelt met je partner of iemand anders en wat jouw ervaringen zijn met je werkgever. Dus deel jouw verhaal met ons en alle vrouwen uit het WOMEN Inc. netwerk op ons online Podium: old.womeninc.nl/podium/