Vrouwen flink ondervertegenwoordigd in nieuws

Het is treurig gesteld met het aantal vrouwen die in het nieuws in beeld of aan het woord komen. Dit wees het vijfjaarlijkse onderzoeksproject Global Media Monitoring Project uit, waarvoor vrijwilligers afgelopen woensdag bijeen kwamen om het aantal mannen en vrouwen in de media te turven.

Weinig tot geen vooruitgang
Sinds 1995 is er eigenlijk geen steek veranderd,” zegt Janneke van Heugten, coördinator van de Nederlandse tak van het vijfjaarlijks onderzoeksproject (26-03-15, Trouw). Al sinds de eerste telsessie in 1995 bungelen vrouwen tussen de 20 en 22 procent. En ook dit jaar lijkt er niet veel vooruitgang te zijn: er werden 273 mannen tegenover 73 vrouwen geteld. Dat is slechts één vrouw op vier mannen.

Wereldwijd onderzoek
Nederland is niet het enige land waar mannen en vrouwen in het nieuws geturfd worden. Tientallen vrijwilligers in 144 landen telden woensdag het aantal mannen en vrouwen in het nieuws. Alle data gaat nu naar Canada waar ze zullen worden geanalyseerd.

Sluit je aan!
WOMEN Inc. pleit voor meer vrouwen in beeld. Ben jij het hier ook mee eens? Sluit je dan aan bij het meest waardevolle vrouwennetwerk van Nederland!