Vraag naar meer vaderschapsverlof

Net als WOMEN Inc. vinden jongeren dat het vaderschapsverlof uitgebreid moet worden. Dit blijkt uit een onderzoek dat kenniscentrum Rutgers presenteerde rond vaderdag. Voor WOMEN Inc. is langer vaderschapsverlof een belangrijke stap voor een nieuwe verdeling van zorg en werk en voor de erkenning van de rol van vaders.

Ook vaders zelf willen minder werken en meer zorgen
60% van de vaders wil graag minder werken en meer tijd om te zorgen. Zij geven aan dat ze dit niet doen omdat dit financieel niet mogelijk is. Het vaderschapsverlof in Nederland is erg laag vergeleken met andere landen. Vaders hebben nu recht op 2 dagen betaald verlof en drie dagen onbetaald verlof rondom de geboorte van hun kind. Vanaf 2017 wordt dit vijf dagen betaald verlof. Daarnaast kunnen ouders ouderschapsverlof opnemen om tijdelijk minder te werken, deze verlofregeling is over het algemeen onbetaald. Download de verlofregelingen tabel voor een overzicht van alle verlofregelingen.

Lees hier de drie redenen waarom mannen niet meer zorgen

Campagne 'Vader zoekt verlof'
Doetank Peer is samen met eMANcipator en jongerenpartijen de campagne 'Vader zoekt verlof' gestart. Op de website van de campagne staan verhalen van tien (toekomstige) vaders die het vaderschapsverlof nu veel te kort vinden.