Vooral bij vrouwen wordt risico op hart- en vaatziekten onderschat

Artsen houden te weinig rekening met het risico op niet dodelijke hart- en vaatziekten. Vooral bij relatief jonge vrouwen wordt het risico onderschat. Lees waarom ook bij hoog risico van een niet dodelijke hart- en vaatziekten behandeling van levensbelang is. 

 

Behandelen als het eind al in zicht is
Volgens de huidige richtlijnen wordt iemand pas behandeld wanneer hij of zij een hoog risico heeft om binnen tien jaar te overlijden. De behandeling begint vaak dus pas wanneer het eind al in zicht is. Echter is er een hele groep mensen die wel een risico op hart- en vaatziekten hebben, maar niet per se een hoog risico op overlijden heeft. Met deze groep wordt nu geen rekening gehouden, wanneer dat wel gebeurt dan neemt het aantal patiënten in de risicogroep met 229 procent toe!

 

Meer aandacht voor het voorkomen van hart- en vaatziekten
Vooral bij vrouwen tussen de 40 en 50 jaar overlijdt er bijna niemand aan hart- en vaatziekten, waardoor ze nu niet altijd preventief worden behandeld. Hoewel het risico op overlijden klein is bij deze groep, hebben hart- en vaatziekten wel veel invloed op de kwaliteit van leven. Onderzoeker Harald Jørstad pleit daarom voor meer aandacht voor het voorkomen van hart- en vaatziekten. 

 

"Een beroerte krijgen of het kwijtraken van een been is net zo belangrijk als de wat abstractere kans om te overlijden." - Harald Jørstad, onderzoeker AMC

 

Bewust kiezen voor gezondheid
Een van de belangrijkste indicatoren voor hart- en vaatziekten is de leefstijl. Naast het aanpassen van de richtlijnen, is het belangrijk dat mensen worden begeleid bij het aanpassen van de leefstijl. Voor WOMEN Inc. is dit nieuw bewijs waardoor wij in gesprek blijven met zorgprofessionals over kwaliteitszorg voor vrouwen en jou willen aanmoedigen om bewuste keuzes te maken over je gezondheid. 

 

Lees meer:

» Roken: zoek de m/v verschillen

 

» Bijna 50% van de hartaanvallen is "stil": zorg dat je het herkent!

 

» Video: "In de gezondheidszorg is het mannelijk lichaam de standaart"