Video: als de dokter je niet serieus neemt

 

Voel jij je weleens niet serieus genomen door de dokter? In deze nieuwe video van het BuzzFeed-kanaal Boldly vertellen vier vrouwen over hun ervaring met onbegrepen klachten. Ze liepen jarenlang rond met een probleem, zonder dat iemand de juiste diagnose stelde. Daarom pleiten ze voor meer kennis over het vrouwenlichaam.


De gezondheidszorg is grotendeels gebaseerd op het mannenlichaam. Hierdoor is er nog veel onwetendheid over het vrouwenlichaam en ontbreekt er goede kennis over vrouwspecifieke aandoeningen. Lara vertelt over de talloze keren dat ze pijn had, maar de dokters haar niet geloofden.

 

 

Een pijnstiller moest volstaan

"De eerste keer was op mijn vijftiende. Tijdens een basketbaltraining waren we aan het sprintten, toen ik opeens ontzettende pijn in mijn buik kreeg. Even dacht ik dat ik dood ging. Eenmaal in het ziekenhuis werd het overlijden van een vriendin als oorzaak aangewezen. Ik zou gewoon verdrietig zijn."

"Minder dan vier jaar later kreeg ik opnieuw last van dezelfde pijn, dit keer terwijl ik op een loopband liep. Ik viel van het toestel af en kroop naar het vrouwentoilet om over te geven. In het ziekenhuis zeiden ze dat ik ongesteld moest worden en een pijnstiller moest nemen. Later bleek dat ik op beide momenten een cyste in mijn eierstok had, die is gebarsten."

 

"Ik voelde me een zeur en dacht ik dat ik me de pijn inbeeldde."

Bij Lara is uiteindelijk endometriose vastgesteld, maar dat heeft lang geduurd. "Na de tweede keer in het ziekenhuis, voelde ik me een zeur en dacht ik dat ik me de pijn inbeeldde. Toen het opnieuw last kreeg, wilde ik niet meer naar de dokter."

 

Onwetendheid over vrouwelijke anatomie

De grens tussen normale en abnormale menstruele en menopauzale klachten is vaak lastig te trekken. Een zekere mate van ongemak ‘hoort er nu eenmaal bij’. Tegelijkertijd worden de klachten van vrouwen juist daardoor onvoldoende herkend en serieus genomen. 

 

Ook Tania liep lang rond met pijn in haar buik, zonder dat een arts wist wat er aan de hand was. "De buikpijn kwam steeds terug en werkte verlammend. Op een gegeven moment zakte ik op het vliegveld in elkaar en moest er een ambulance worden gebeld. In het ziekenhuis werden mijn klachten afgedaan als menstruatiepijn."

 

"Ik ben heel boos dat het vijf jaar heeft geduurd om dit te achterhalen. Waarom weten dokters niet meer over de vrouwelijke anatomie?"

"Na een paar jaar brak ik en heb ik geëist dat er een echo werd gemaakt. Toen zagen de dokters het probleem: ik had een cyste van bijna 15 centimeter in mijn buik. Ik ben heel boos dat het vijf jaar heeft geduurd om dit te achterhalen. Bovendien verbaasd het me dat dokters niet meer weten over de vrouwelijke anatomie. Hoe kan dat?"

 

Tussen de zeventig en negentig procent van de zorggebruikers met onverklaarde klachten is vrouw. WOMEN Inc. wil dat er erkenning komt voor de verschillen tussen mannen en vrouwen in gezondheid en dat deze worden meegenomen in onderzoek, preventie, diagnose en behandeling. Op naar een goede gezondheidszorg voor iedereen!