Delen

Uitgebreid partnerverlof: een historische doorbraak, maar we zijn er nog niet!

Per 1 juli 2020 hebben alle partners van vrouwen die net bevallen zijn, recht op vijf extra weken 70% betaald partnerverlof dankzij de nieuwe Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG). Met het korte verlof liep Nederland jaren achter op de landen om ons heen. Het is goed nieuws dat het verlof wordt uitgebreid. De afgelopen jaren heeft WOMEN Inc. zich hard gemaakt om deze wet mogelijk te maken. Want wanneer partners meer verlof opnemen heeft dit een positief effect op de werk/zorg-verdeling tussen mannen en vrouwen en daarmee op de ruimte die vrouwen krijgen voor (betaald) werk.

“De helft van de ouders wil het liefst werk en zorg gelijk verdelen maar dit lukt slechts bij 1 op de 10. De keuzes van ouders worden beïnvloed door ons verlofsysteem dat weinig ruimte laat voor een gelijke taakverdeling en door heersende traditionele opvattingen over de rolverdeling tussen man en vrouw. Om te komen tot een meer gelijke verdeling is uitbreiding van het partnerverlof een belangrijke eerste stap. Maar het is nog niet voldoende: wij roepen werkgevers op om het verlof 100% door te betalen. Ook is het essentieel dat zij medewerkers goed informeren over de WIEG en hen motiveren het verlof op te nemen. Pas dan maak je het verlof aantrekkelijk.”
Emma Lok, Directeur strategie en communicatie WOMEN Inc.

Doordat het partnerverlof voor 70% wordt vergoed is het nog steeds niet voor iedereen weggelegd om dit verlof ook daadwerkelijk op te nemen. Met name voor mensen met lagere inkomens kan dit een drempel zijn. Daarnaast roept WOMEN Inc. de overheid op om de lengte van het verlof gelijk te trekken met die van moeders, zodat de verdeling echt eerlijk is.

Online magazine

WOMEN Inc. lanceert het online magazine ‘Zo werkt het. Editie WIEG // uitgebreid partnerverlof’. In dit magazine staat informatie over de wet en de voordelen ervan, voor werknemers en organisaties, een handig stappenplan over hoe het verlof op een succesvolle manier in te voeren en inspirerende voorbeelden van organisaties die het 100% betaald verlof al aanbieden zoals Coca Cola, bakkerij Maison Kelder, &samhoud en de Goede Doelen Loterijen.

Het magazine is tot stand gekomen vanuit het Project Ouderschap en Werk met steun van de Bernard van Leer Foundation.

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer
  • Actueel
  • Werk
  • ...

Het Werkt Niet: het systeem rond werk en zorg moet op de schop!

  • Actueel
  • Werk
  • ...

Het uitgebreide partnerverlof is een hit

  • Actueel
  • Werk
  • ...

Investeren in kinderopvang loont

Bekijk meer