Tijd voor jou: opladen op een van de leukste stadsstranden in Nederland

Neem tijd voor jezelf en plan een dagje uit naar een heerlijk stadsstrand. We hebben de tien leukste stadsstranden van Nederland voor je op een rij gezet. De ideale plek om je op te laden én om jouw ultieme zomerverhaal te schrijven, want elke zomer heeft zijn eigen verhaal. Naar welk strand ga jij?

1. Playground CS nieuw in Amsterdam
We vinden het leuk om te beginnen met een geheel nieuw strand bij Amsterdam Centraal Station, genaamd Playground CS. Het zand is eerder gebruikt op de Dam tijdens het WK Beachvolleybal. Het stadsstrand op de voormalige bouwput van de Noord-Zuidlijn aan de Prins Hendrikkade blijft zes weken lang liggen. Er is voor zowel kinderen als voor volwassen genoeg te doen. Je kan er zes dagen per week tai chi- en yogalessen volgen in de ochtenduren. Voor de kinderen zijn er activiteiten gepland met elke week een ander thema, de eerste week staat in het teken van reizen. Kinderen kunnen bijvoorbeeld zeven continenten ontdekken. Het thema van de tweede week is water.


Foto/ Playground CS

2. Art-Sleep-Experience Blijburg 
Dit jaar biedt het bekendste stadsstrand van Amsterdam iets extra’s: een Urban Campsite. Het is een Art-Sleep-Experiece. Bekende en onbekendere kunstenaars hebben een slaapvertrek gemaakt. De camping is zo bijzonder dat zelfs veel Amsterdammers er een nachtje doorbrengen. Fijn, met een bbq bij het kampvuur of met een glas champagne in de bijzondere hottub onder een heldere sterrenhemel. De camping is overdag voor iedereen die van kunst houdt toegankelijk. De Urban Campsite is open t/m 31 augustus. Voor meer informatie en andere evenementen, kijk op: blijburg.nl 


Foto/ Urban Campsite

3. Plage du Lac stadsstrand in Eindhoven
In Eindhoven ga je in het weekend naar Plage du Lac. Het stadsstrand is een initiatief van Stijn Thoonen van Event Creation en Bas Strijbosch van restaurant 1910. Het duo liet zo'n veertig kuub zand storten op de parkeerplaats van de voormalige Philips Lighting-fabriek, omheinden het geheel met honderden pallets en kleedden het aan met zitjes, strandbedden en een lounge-hoek. Dj's draaien de hele dag Ibiza-achtige loungemuziek. Het eerste Eindhovense stadsstrand was een feit. Plage du Lac is op vrijdag, zaterdag en zondag open van elf uur 's morgens tot elf uur 's avonds en toegankelijk vanaf de Gagelstraat en de Willemstraat/Lichtstraat. Wil je hier naartoe? Wacht niet te lang, want het is nog maar open tot en met zondag 2 augustus!

4. Waterjump in Tilburg
Het gezellige Tilburg heeft een stadsstrand genaamd de Waterjump met wekelijkse activiteiten. Sinds 2013 trekt het favoriete plekje van de Tilburgers meer dan 65.000 bezoekers per seizoen. Vanaf dit jaar pakken ze de zaken wat anders aan en wordt er gezorgd voor een intiemere sfeer. Elke dag heeft zijn eigen thema:
 

  • Maandag: Langzaamaan-dag
  • Dinsdag: Cultuur-dag
  • Woensdag: Kiddies Day
  • Donderdag: Akoestische donderdag
  • Vrijdag: Weekend-bbq-kickoff
  • Zaterdag: Verrassend nieuw
  • Zondag: Beach Yoga

Voor pappa's en mamma's met kids is woensdag echt een aanrader en wil je even echt tijd voor jezelf nemen lijkt ons donderdag of zondag de ideale dag om naar Waterjump te gaan. 
 


Foto/ Waterjump

5. Open Lab Ebbinge Groningen
Het stadstrand is met ruim 4000 m2 de grootste openbare ruimte op het Open Lab Ebbinge. Het is het enige echte stadsstrand in Groningen. Op het strand staat een duikboot van autobanden, dit wordt gezien als kunst maar doet ook dienst als speeltoestel. In de zomermaanden is het strand een grote publiekstrekker en een uitgelezen locatie voor sportieve evenementen als een beachvolleybal toernooi, bootcamptrainingen en de Frisbee City League.

6. Pllek in Amsterdam
Je vindt Pllek op de NDSM-werf, naast de hellingen en de hijskraan, aan het IJ. Met het gratis pontje vanaf Centraal Station of vanuit de Tasmanstraat ben je binnen 2 minuten lopen bij Pllek. Handig: op het terrein rondom Pllek kun je je auto parkeren voor €1,30 per uur. 


Foto/ Pllek

7. De Oerkap Haarlem
In Haarlem vind je een het stadsstrand De Oerkap, het ligt midden in de stad, aan het Spaarne. Een plek waat je lekker met je voetjes in het zand kan relaxen in hippie stijl. Het is er gezellig voor jong en oud. Overdag kunnen kinderen spelen in de zandbak en in de avond uurtjes kan je vaak genieten van live muziek en zijn er maandeijks vollemaan feestjes. De Oerkap is geopend van april tot oktober van 12.00 uur tot 00.00 uur.


Foto/De Oerkap

8. Stadsstranden in Utrecht
Hét stadsstrand van Utrecht is ‘Strand Oog In Al’. Ontspannen en genieten aan de waterkant en net even het idee hebben dat je niet in de stad bent. Op de website van Soia lees je meer over het restaurant en de evenementen die op de planning staan. ‘Utrecht aan zee’ vind je bij de Haarrijnse Plas. Wel een stukje fietsen vanaf het centrum, maar een ultiem strandgevoel met een hippe strandtent: Key West Beachhouse.

9. Surfdorp F.A.S.T. Den Haag
Het stadsstrand van Den Haag is natuurlijk Scheveningen, maar dat weet iedereen met mooi weer te vinden. Heb je ook al gehoord van F.A.S.T., oftwel Free Architecture Surf Terrain? Het is een uniek surfdorp en ligt gewoon aan de boulevard van Scheveningen. Je kan er zelfs een nachtje logeren bij het beach-hostel, of je reserveert een van de kampeer- en /of camperplaatsen. Er is een gezellige bar met restaurant, met heerlijke biologische broodjes en/of gerechten. Je kan er verschillende kunstprojecten bezichtigen. En als je altijd al hebt willen leren surfen, kan je hier surfles krijgen. Voor een feestje ben je hier ook aan het juiste adres, er worden regelmatig feesten georganiseerd of er treden live bandjes op. F.A.S.T. heeft het allemaal!

Is een surfdorp niks voor jou, dan kan je bijvoorbeeld ook altijd de verschillende Strandslagen ontdekken, die zijn over het algemeen een stuk rustiger dan de strandtenten aan de boulevard van Scheveningen, die vlakbij Kurhaus en de pier liggen. 


Foto/ F.A.S.T. surfdorp

10. Zandfoort aan de Eem Amersfoort
Ook Amersfoort heeft een heerlijk stadsstrand en nog een hippe ook! Zandfoort aan de Eem zit op een unieke locatie en biedt voor iedereen wat wils. Je kunt er gevarieerd eten, drinken, dansen of gewoonweg heerlijk wegdromen. Ook organiseren ze regelmatig activiteiten zoals een pubquiz. Of wees creatief met het maken van zandsculpturen en grafitti kunstwerken.


Foto/ Zandfoort aan de Eem

Schrijf jouw ultieme zomerverhaal!
Geniet op het strand van jouw keuze! En wat is nou een betere locatie om jouw ultieme zomerverhaal te schrijven? Schrijf mee en deel je zomerverhaal op ons online Podium!