Delen

Thijs over partnerverlof

Werkgeluk staat volop in de aandacht, en dat is niet gek: werkstress heeft zich in no time ontwikkeld tot beroepsziekte nummer één. Wie gelukkig is met zijn of haar baan, heeft minder last van stress. Bovendien zijn gelukkige werknemers productiever, loyaler, creatiever en meer betrokken. Maar waardoor ontstaat werkgeluk? Het is onze visie dat inclusief werkgeverschap het startpunt is. Eén van de pijlers die bijdraagt aan een inclusieve cultuur is dat werkgevers rekening houden met de werknemers die werk- en zorgtaken combineren. Thijs nam verlof op toen zijn dochter werden geboren, maar was ook aangewezen op vakantiedagen. Hij vertelt wat voor hem én zijn werkgever de voordelen zijn van langer betaald partnerverlof.

Geschreven door: Suzan Steeman

 


Foto: Kiddo van der Veen

 

Luister naar het verhaal van Thijs:

 

“Ik ben Thijs, ik woon op IJburg met mijn vriendin en onze dochters van 2,5 jaar en 5 maanden oud. Ik werk 32 uur per week als productiecoördinator bij een uitgever, we zijn op ons kantoor met ongeveer 75 mensen. Ik ben gelukkig op mijn werk maar had rond de geboorte van mijn dochters veel gehad aan langer verlof.”

“Toen onze eerste dochter werd geboren moest ze een maand in het ziekenhuis blijven. We kregen toen veel hulp van anderen maar ik was ook afhankelijk van mijn werkgever om het op te kunnen vangen. Die dacht gelukkig mee. Ik kon bijvoorbeeld halve dagen in het ziekenhuis werken, dat was voor mij een uitkomst.”

“Ik heb ook vakantiedagen opgenomen. Maar die wil je er eigenlijk niet aan opmaken want die heb je later nog hard nodig. Alleen heb je ook niet echt een andere keuze, ouderschapsverlof was ook onbetaald dus daar hadden we niks aan.”

“Bij onze tweede ging het beter met mijn vriendin. Maar hoewel we snel terug waren uit het ziekenhuis, bleef het lastig te combineren. Zeker als er dan ook nog een peuter rondloopt. De kraamzorg is er maar een deel van de tijd en ik moest ook snel na de bevalling weer aan de slag.”

“Als je zo snel weer aan het werk gaat, maak je maar weinig mee van die eerste tijd. Voor mijn vriendin was het fijn geweest als ik meer thuis was. Zij was nu degene die het thuis weer allemaal moest regelen. En eigenlijk ben je er in het begin op je werk niet helemaal bij. Je bent de hele dag aan het appen en je wilt zo snel mogelijk weer naar huis.”

“Langer verlof was super geweest. Ik zou het ook een uitkomst vinden om verlof op te nemen op het moment dat mijn vriendin weer aan het werk gaat. Het is belangrijk dat dit betaald verlof is. Dan kan het hele thuisfront wat rustiger wennen aan de situatie en kunnen we zelf ook meer tot rust komen.”