Opnieuw gendergelijkheid aangekaart bij Verenigde Naties

Tijdens een belangrijke bijeenkomst van wereldleiders bij de Verenigde Naties (VN) werd opnieuw het belang van gelijke rechten en kansen van mannen en vrouwen benadrukt. Frans Timmermans sprak hierover namens de Europese Unie. Zijn mooiste uitspraken lichten we in dit artikel voor je uit.

"Onacceptabel dat er ongelijke kansen zijn"
Timmermans begint zijn speech met een bekentenis: "Ik ben een feminist." Hij vult echter aan: "Dit zou hetzelfde moeten zijn als zeggen: ik ben een mens." Timmermans vindt het belangrijk dat vrouwen een luidere stem krijgen in het publieke domein. Hij vraagt aandacht voor de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen en verbindt dit aan zijn eigen kinderen: "Het is onacceptabel dat ik me zorgen moet maken over de vraag of mijn dochters minder kansen hebben dan mijn zoons." WOMEN Inc. vindt het geweldig om te zien dat Timmermans zich net als vele andere mannen uitspreekt over dit onderwerp.

"In Nederland krijgen mannen en vrouwen niet hetzelfde salaris voor hetzelfde werk, dat is onacceptabel" 
Als voorbeeld voor de ongelijke kansen noemt Timmermans het loonverschil in Nederland. Voor WOMEN Inc. is dit ook een belangrijk speerpunt. Het loonverschil in Nederland is 17,6 procent. Met de campagne loonverschil spreekt WOMEN Inc. de overheid en het bedrijfsleven aan om ongelijke beloning aan te pakken.

"Ik wil dat we ons niet alleen richten op de rol van moeders maar ook op de rol van vaders"
De Europese Unie zet zich in om de economische zelfstandigheid van vrouwen te bevorderen. Timmermans benaderukt dat het daarom noodzakelijk is dat de verantwoordelijkheid voor zorgtaken gedeeld worden tussen mannen en vrouwen. WOMEN Inc. is het hier helemaal mee eens en streeft naar een nieuwe verdeling van zorg en werk. Om dit te bereiken spreken we vrouwen, mannen, werkgevers en beleidsmakers aan.

Sluit je aan
WOMEN Inc. hoopt dat vele andere wereldleiders een voorbeeld nemen aan Timmermans en zich uitspreken over het belang van gelijke kansen voor mannen en vrouwen.
Vind jij dit ook belangrijk? Sluit je dan aan bij WOMEN Inc. en zorg dat we dit samen met jou kunnen waarmaken.

» Sluit je aan  


Bekijk hier de hele speech van Frans Timmermans:

 

My speech at the Global Leaders meeting on Gender Equality and Women's Empowerment at the United Nations today

Posted by Frans Timmermans on Sunday, September 27, 2015