Ongelijke beloning door verzekeraar?

WOMEN Inc. voert al sinds april dit jaar campagne tegen het loonverschil. Vrouwen verdienen gemiddeld 17,6% minder dan hun mannelijke collega’s, en verliezen daarmee 300.000 euro op een heel leven, vergeleken met een man. Maar hoe zit het met arbeidsongeschiktheidspremies? In verschillende media ontstond ophef over de lage uitkering die de Haagse Ezra Coskun in eerste instantie kreeg.

Lagere uitkering dan een man
Ezra, inmiddels 21 jaar, werd op haar tiende aangereden door een motorrijder. Ze belandde in een coma en inmiddels is duidelijk dat ze nooit zal kunnen werken. Verzekeraar Reaal stelde haar uitkering vast op een totaal van 70.000 euro. Dat is veel minder dan mannen gemiddeld krijgen in vergelijkbare gevallen, namelijk 500.000 euro.

Waarom? Reaal beredeneerde dat Ezra waarschijnlijk VMBO was gaan doen als ze niet was aangereden, omdat ze moeite had met leren. Daarnaast bedacht Reaal dat Ezra waarschijnlijk rond haar 26e kinderen zou krijgen, vervolgens tien jaar niet zou werken, om vanaf haar 37e weer parttime aan de slag te gaan. Deze beredenering is gebaseerd op statistische gegevens over de beroepsgroep waarin Ezra waarschijnlijk terecht zou komen. 

Discriminatie?
De familie van Ezra accepteerde deze beredenering niet en sleepte Reaal eerder al voor de rechter in Den Haag. Die stelde de verzekeraar in het gelijk. Nu heeft het College voor de Rechten van de Mens de zaak als discriminatie bestempeld en komt de zaak waarschijnlijk opnieuw voor de rechter. De uitspraak van het College wordt ondersteund door verschillende letselschade-experts, die vinden dat de uitkering gebaseerd moet zijn op een leven lang fulltime werken. Het College achtte het ook hoogst onwaarschijnlijk dat Reaal dezelfde afweging zou maken bij mannen. De familie van Ezra is erg blij met de steun van het College; eindelijk een uitspraak in hun voordeel.

Reaal baseerde de uitkering op statistische gegevens
Reaal heeft zelf nog niet gereageerd op de ophef. Het is een lastige kwestie, zeker omdat het gaat om een meisje wiens toekomst en kansen op de arbeidsmarkt op het moment van het ongeluk nog niet duidelijk waren.

Reaal baseerde de hoogte van de uitkering op statistische gegevens over vrouwen in Nederland. Als je je bedenkt dat veel vrouwen stoppen met werken bij de geboorte van een kind en later weer parttime aan de gang gaan, is het besluit van Reaal misschien niet zo gek. De discussie is losgebarsten en wij volgen het op de voet. 

Sluit je aan!
WOMEN Inc. pleit voor gelijke behandeling van mannen en vrouwen als het gaat om loon, en ook als het gaat om een uitkering. We vinden het belangrijk dat de uitkering van Ezra op een eerlijke manier vastgesteld wordt. Ben jij ook voor gelijke kansen tussen mannen en vrouwen en wil je op de hoogte blijven van dit soort onderwerpen en/of meepraten? Sluit je aan bij ons netwerk!