Nederland links en rechts ingehaald op ranglijst gelijkheid man en vrouw

 

Op de ranglijst van het World Economic Forum is Nederland in één jaar tijd gezakt van plaats 16 naar plaats 32. Landen als IJsland, Noorwegen en Finland zijn al jaren de koplopers op het gebied van gendergelijkheid. Maar nu doen ook landen als Burundi, Mozambique en Wit Rusland het beter dan Nederland op deze ranglijst. Wat betekent dit voor vrouwen in Nederland? 

 

Gendergelijkheid op slakkentempo

Nederland bewandelt de weg naar gendergelijkheid op slakkentempo. Hoewel Nederland is gezakt op de ranglijst, is de score zelf wel een klein beetje verbeterd ten opzichte van vorig jaar. We zijn dus vooral ingehaald door andere landen. Wel doet Nederland het slecht op het gebied van de vertegenwoordiging van vrouwen in de politiek en leidinggevende functies. Ook hebben Nederlandse vrouwen nog steeds te kampen met ongelijke beloning en loonverschil.

 

Ongelijke beloning en loonverschil mannen en vrouwen

Nederland staat op de 50e plek als het gaat om ongelijke beloning voor hetzelfde werk. Als het om loonverschil gaat, staat Nederland zelfs op de 115e plek. Dit kan worden verklaard doordat vrouwen in Nederland vaker parttime werken dan mannen en minder vaak doorgroeien naar leidinggevende posities. Met onze campagne 'Waar is mijn 300.000,-?' proberen wij loonverschil tegen te gaan. 

 

Kwaliteit van leven vrouwen in Nederland

Onze ranking op gezondheid (108 van de 144) zegt weinig over de gezondheid van Nederlandse vrouwen. Een belangrijk punt is dat het World Economic Forum gendersensitiviteit van de gezondheidszorg niet meeneemt in de ranking. De gezondheidszorg in Nederland is niet gendersensitief.

 

Gezondheidsonderzoek is van oudsher gebaseerd op mannelijke proefpersonen en mannelijke proefdieren. Hierdoor worden afwijkende symptomen die alleen bij vrouwen voorkomen minder goed herkend en bestaat er nog veel onwetendheid over het vrouwenlichaam. Vrouwen hebben bijvoorbeeld vaker last van bijwerkingen van medicijngebruik en worden vanwege deze bijwerkingen vaker in het ziekenhuis opgenomen. Deze onwetendheid bedreigt levens en staat effectieve zorg in de weg.. WOMEN Inc. zet zich daarom - samen met de Alliantie Gender & Gezondheid en andere zorgprofessionals - al jaren in voor een gendersensitieve gezondheidszorg, onder andere met onze campagne ‘Behandel me als een dame’.
 

Werk aan de winkel!

Uit de ranglijst van het World Economic Forum blijkt dat er nog aardig wat werk aan de winkel is als het gaat om gendergelijkheid in Nederland. Daarom blijven wij ons inzetten voor vrouwen in Nederland, totdat het niet meer uitmaakt voor je kansen of je als jongen of als meisje geboren wordt! 

 

 

Bekijk het volledige rapport hier.