Moederdagspecial: Anousha Nzume

Actrice, presentatrice én moeder Anousha Nzume presenteert verschillende shows voor WOMEN Inc. Rondom moederdag hebben we haar gevraagd hoe zij het moederschap ervaart en wat voor haar belangrijk is. 

Welke leeftijd hebben je kinderen?
Lulu is 10, Samuel (geadopteerd) is 8 en Ella is 6. We hebben ook een zoontje verloren na 6 maanden zwangerschap. Malik was nu 7 jaar oud geweest.

Wat wil jij je kinderen meegeven?
Wat ik mijn kinderen wil meegeven is natuurlijk erg veel maar belangrijke elementen zijn voor mij: Trots zijn op hun bi-culturele achtergrond en opkomen voor hun eigen rechten en die van anderen. Daarnaast speelt liefde natuurlijk de allergrootste rol. Veel liefde geven en kunnen ontvangen.

Als je zwanger bent moet je een aantal belangrijke keuzes maken op het gebied van werk/zorg. Hoe heb jij dat ervaren?
Dat was best pittig. Als zelfstandig ondernemer (in cultuur en media) waren de regels vanaf mijn  tweede zwangerschap veranderd en had ik geen recht meer op zwangerschapscompensatie. Ik heb toen met mijn man afgesproken dat hij mee zou betalen want ik krijg het kind voor ons samen…. Gelukkig wordt er hard voor gevochten om de zwangerschapscompensatie met terug werkende kracht alsnog te krijgen. Overigens heb je weinig rechten bij de adoptie van een kind. Je hebt geen recht op compensatie en het hangt van de werkgever af of je recht hebt op onbetaald verlof. Dat vind ik problematisch en er schuilt een oordeel in over het ‘verschil’ tussen ‘echte’ en ‘geadopteerde’ kinderen. Dat steekt. Voor mij stond trouwens altijd vast dat ik zou blijven werken al zou ik 6 kinderen hebben. Ik hou van m’n werk en ik hou nog meer van m’n financiële zelfstandigheid.

Hoe combineer jij het moederschap met een betaalde baan?
Het irriteert me eerlijk gezegd dat die vraag altijd aan vrouwen wordt gesteld. Ik lees er nooit over in een interview met een werkende man. Dat betekent dat ‘de opvoeding’ toch nog steeds veelal wordt gezien als een taak van de moeder. Volgens mij is het belangrijk dat opvoeding een taak van beiden ouders/verzorgers is en dat het maatschappelijk ook zo wordt gezien en beloond.  Ik heb een vaste oppas drie dagen in de week. Martijn werkt op vrijdag vanuit huis en ik werk op woensdag vanuit huis. Mochten we toch buitenshuis moeten werken op die dagen, schakelen we de oppas in. We hebben onze oppassen via een bemiddelingsbureau zodat we zo min mogelijk stress hebben over beschikbaarheid.

Heb je tips/advies voor moeders?
Zelf ben ik meer van de oppassen (wel gekwalificeerd en via een bureau) omdat het met mijn inkomen goedkoper is met drie kinderen. Ook vind ik het prettig dat ze meegaan naar eventuele buitenschoolse activiteiten, koken en ook bereid zijn wat op te ruimen en een wasje op te hangen. Ik vond het altijd erg stressvol om drie hongerige kinderen om 18.15 van de opvang te halen. Ik begrijp niet waarom er niet gekookt wordt op de opvang en niet meer didactische bezigheden worden aangeboden zoals huiswerkbegeleiding en cultuur educatie. Volgens mij is een flinke kwaliteitsslag geen overbodige luxe voor (gemiddeld) 6,- euro per uur per kind. Maar waar je ook voor kiest, voel je niet schuldig. Nederlandse kinderen zijn zo ongeveer de gelukkigste ter wereld! 

Tot slot eindigen we graag met de vraag: 'Wat heb jij te bieden aan het WOMEN Inc. netwerk?'
Een snelcursus relaxed moederschap in de vorm van het boek van Tanja Jess en mij; De Mama Match.

Een mooi aanbod van Anousha! Houd onze website in de gaten om kans te maken op het boek en lees er hier meer over.