Met Agnes Kant in gesprek over bijwerkingen van geneesmiddelen

Vrouwen melden vaker bijwerkingen van geneesmiddelen dan mannen. Hoe komt dit precies en zijn er ook verschillen in bijwerkingen? Tijdens de WOMEN Inc. talkshow ‘Proefpersonen gezocht m/v’ van 29 januari is dit een van de onderwerpen waar we op in zullen gaan, samen met dr. Agnes Kant, directeur van Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb.

Epidemioloog Agnes Kant
Agnes Kant is als epidemioloog gespecialiseerd in de wetenschappelijke studie van de verspreiding en de voorkoming van ziekten, en welke factoren mogelijk een rol spelen wanneer iemand door een ziekte wordt getroffen. Zij studeerde Gezondheidswetenschappen in Nijmegen en promoveerde op onderzoek naar de screening op baarmoederhalskanker.

Melden van bijwerkingen bij Lareb
Sinds april 2013 is Agnes Kant directeur van Lareb. De kerntaak van Lareb is het signaleren van risico's van het gebruik van geneesmiddelen en vaccins in de dagelijkse praktijk en het verspreiden van kennis hierover. Je kan onverwachte bijwerkingen van geneesmiddelen bij Lareb melden. Zij analyseren deze meldingen en delen dit waar nodig met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), de European Medicines Agency (EMA) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Op deze manier kunnen deze instanties in de gaten houden of medicijnen nog veilig zijn voor iedereen of dat ze van de markt moeten worden gehaald.

WOMEN Inc. talkshow ‘Proefpersonen gezocht m/v’
Tijdens de WOMEN Inc. talkshow ‘Proefpersonen gezocht m/v’ gaan we met Agnes Kant en andere specialisten in gesprek over het gebrek aan geneesmiddelenonderzoek onder vrouwen en welke gevolgen dit heeft voor het medicijngebruik van vrouwen. De talkshow vindt plaats op 29 januari 2015 in Erasmus MC in Rotterdam, tijdens de Women’s Health Week. WOMEN Inc. organiseert deze talkshow namens de Alliantie Gender & Gezondheid. De Alliantie Gender & Gezondheid is een samenwerkingsverband van verschillende relevante stakeholders die zich inzetten voor erkenning van verschillen tussen mannen en vrouwen in de gezondheidszorg.

Meer weten? Kom naar de talkshow!
Wil je samen met Agnes Kant en andere specialisten meepraten over de rol van vrouwen in geneesmiddelenonderzoek of er meer over te weten komen? Kom dan naar de talkshow ‘Proefpersonen gezocht m/v’! Kijk hier voor meer informatie over de talkshow en de andere gasten, en om je gelijk aan te melden.