Meer vrouwen in de gemeenteraad

WOMEN Inc. riep iedereen op om op vrouwen te stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart en tijdens de Europese verkiezingen eind mei. Veel van jullie hebben hier gehoor aan gegeven, want het aantal vrouwen in de gemeenteraadspolitiek is gestegen tot 28,3%. Dat komt neer op een stijging van 2% sinds 2010 en 6% sinds 1994. Dit blijkt uit onderzoek van Prodemos dat vorige week is gepubliceerd.

Verhoudingsgewijs heeft GroenLinks het hoogste percentage vrouwelijke raadsleden met 43,3% en de SGP het minst met 0,5%. Regionaal gezien heeft Groningen de meeste vrouwen binnen de gemeenteraden, namelijk 34%, gevolgd door Noord-Holland (33%) en Flevoland (31,9%). Limburg heeft het laagste percentage, daar is slecht 21,2% van de raadszetels bezet door een vrouw. De gemiddelde leeftijd van vrouwelijke raadsleden ligt tussen 51-65, hetzelfde geldt voor de mannelijke raadsleden.

Van de Europese Parlementsverkiezingen is nog niet bekend hoeveel vrouwen een zetel hebben bemachtigd. De verdeling man/vrouw zullen we 1 juli weten, bij de eerste zitting.

We zijn blij dat het aantal vrouwen in de politiek is gestegen, maar blijft aandacht vragen voor dit onderwerp, omdat we met 28,3% vrouwen nog lang geen eerlijke verhouding hebben in de gemeenteraden. In 2019 vieren we 100 jaar vrouwenkiesrecht, de perfecte aanleiding om te zorgen dat er bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 meer vrouwen in de gemeenteraad komen!

Sluit je aan bij WOMEN Inc. 
WOMEN Inc. wil de kansen van vrouwen in Nederland vergroten. Door je aan te sluiten bij ons netwerk kunnen wij onderwerpen die vrouwen belangrijk vinden breder maatschappelijk op de agenda te zetten, bij politici, media, bedrijfsleven, instituten, wetenschappers en overheden. Sluit je aan bij ons netwerk en blijf op de hoogte van actuele onderwerpen en activiteiten. Sluit je aan!