Meer vrouwen in beeld

Vrouwen zijn nog steeds veel minder vaak op televisie te zien dan mannen. Dit blijkt uit twee onderzoeken van LJS Nieuwsmonitor. WOMEN Inc. vindt het tijd om daar verandering in te brengen!

Graag geziene gasten zijn vooral mannen
In het afgelopen televisieseizoen namen in televisieprogramma's met name mannen plaats aan tafel (of op de bank). LJS Nieuwsmonitor heeft geteld hoe vaak mannen en hoe vaak vrouwen te zien waren. Bij de publieke omroep was 35,4% van alle deelnemers aan televisieprogramma’s vrouw. Daarnaast hebben praatprogramma’s als De Wereld Draait Door, Pauw, Jinek en RTL Late Night elk hun eigen favoriete gasten die ze vaak uitnodigen. Dit zijn veel vaker mannen dan vrouwen. In de top tien van meest terugkerende gasten staat maar één vrouw: journalist en voormalig PvdA Tweede Kamerlid Myrthe Hilkens.

Project om meer vrouwen op tv te krijgen
In 2013 startte WOMEN Inc. in samenwerking met de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) een initiatief om bij de publieke omroep meer vrouwelijke deskundigen in beeld te krijgen. Dit leverde een lijst met diverse vrouwen op, die vervolgens is overhandigd aan de redacties van programma’s als het NOS Journaal, De Wereld Draait Door, EenVandaag, Altijd Wat en Debat op 2. Een stap in de goede richting, maar er is nog meer voor nodig om meer vrouwen in beeld te krijgen.

Vind jij het ook belangrijk dat er meer vrouwen op televisie komen? Sluit je dan aan bij WOMEN Inc. en zorg samen met ons voor een betere representatie van vrouwen!