Loonverschil gedaald naar 16,1%


WOMEN Inc. voert sinds 2014 actief campagne om het loonverschil tussen mannen en vrouwen onder de aandacht te brengen. Sindsdien is het loonverschil is gedaald van 17,6% naar 16,1%. Dit is positief, maar de daling mag wat ons betreft sneller gaan.

 

Campagne voor 0% loonverschil

In 2014 startten we de publiekscampagne "Waar is mijn €300.000,-?" In een heel werkend leven verdienen vrouwen namelijk €300.000,- minder dan mannen. Wij streven naar 0% loonverschil.


Hoe ontstaat loonverschil?

Het loonverschil is deels te verklaren door keuzes die vrouwen en mannen maken. Factoren als het aantal werkuren en het wel of niet hebben van een leidinggevende functie dragen bij aan het loonverschil. Wanneer met dit soort factoren rekening is gehouden, blijft er 8% loonverschil over, het ‘onverklaarbare loonverschil’.


Bereken hoeveel meer jij verdient!

 

Loonverschil in verschillende sectoren

Loonverschil komt voor in alle sectoren. Het College voor de Rechten van de Mens doet nu onderzoek naar loonverschil in de verzekeringsbranche. Twee eerdere onderzoeken wezen uit dat in zowel algemene ziekenhuizen als bij hogescholen vrouwen lager beloond worden dan mannen. In oktober dit jaar worden de resultaten van het huidige onderzoek bekend gemaakt. Wij zijn benieuwd!

 

Politieke acties tegen het loonverschil

Afgelopen maart maakte demissionair minister Lilianne Ploumen bekend dat ze ongelijke beloning tussen mannen en vrouwen strafbaar wil maken. In plaats van dat vrouwen moeten bewijzen dat ze te weinig verdienen, moeten bedrijven bewijzen dat het bij hen goed geregeld is. Ploumen liet zich inspireren door de regering in IJsland. “Gelijke rechten zijn mensenrechten”, aldus de IJslandse minister van sociale zaken en gelijkheid.

 

Ploumen rekent op veel steun voor haar wetsvoorstel. Die van ons heeft ze in ieder geval. Tijdens het FNV debat op internationale vrouwendag riepen we overheid én werkgevers op om werk te maken van het loonverschil.