Lef, love & money op FIFE 2014

Op dinsdag 25 november kwamen 1100 vrouwen bij elkaar in het Wilmink Theater in Enschede voor de laatste editie van het Female Inspiration Festival Enschede (FIFE). Er was van alles te doen en te beleven op de diverse pleinen: lef, love, money en mode. Daarnaast was er dit jaar ook weer een mooi workshopprogramma en organiseerde WOMEN Inc. de Netwerkrotonde: dé plek waar vrouwen zichzelf en elkaar konden versterken.


Foto: Snijdersfotografen.

Enschede: hoofdstad van participatie
De ochtend start met een feelgood talkshow in de grote zaal van het theater. Dagvoorzitter Marlou Bullens gaat in gesprek met Patrick Welman, wethouder Economie & Werk in Enschede. “Het FIFE netwerk en de inspiratie die je hier kunt ophalen kunnen je echt helpen om die stap naar de arbeidsmarkt te zetten”, zegt Welman. En dat blijkt ook uit onderzoek dat FIFE heeft laten uitvoeren: 70% van de vrouwen die bij FIFE is geweest heeft daar iets aan gehad. En 50% heeft zelfs een stap gezet naar werk, vrijwilligerswerk of een opleiding.

Jannet Vaessen, directeur bij WOMEN Inc., benadrukt nog maar eens welke plek Enschede als stad heeft in participatie van vrouwen. “Enschede is een unieke plek in het land, waar tot vijf keer toe zo’n mooi festival wordt georganiseerd. Ik zeg wel eens: Enschede is de hoofdstad van participatie.


Foto: Snijdersfotografen.

“Gewoon doen!
Na deze inspirerende woorden gaat Anousha Nzume in gesprek met bijzondere vrouwen uit Enschede. Hoe hebben zij een eerste stap gezet?  Heleen Lodeweeg heeft een technische opleiding gedaan en had een goede baan toen een reorganisatie roet in het eten gooide. Na haar bezoek aan FIFE vorig jaar stuurde ze een sollicitatiebrief naar Vredestein, naar aanleiding van een gesprek met een van de rolmodellen die daar werkzaam is. “En nu ben ik haar leidinggevende, zo kan het dus gaan!”. Heleen benadrukt hoeveel kansen de technieksector biedt en dat wij allemaal een rolmodel kunnen zijn voor onze dochters en de kinderen op school. “Ook als je zelf niet de techniek in wilt, kunnen wij hen stimuleren juist wél de techniek in te gaan.

Ook Nerina Aloise, die op haar twaalfde naar Nederland kwam vanuit Italië en haar fulltime baan combineert met de zorg voor drie kinderen, heeft een advies voor de vrouwen in de zaal. “Als je echt iets wilt kun je het bereiken. Je hebt moed, kracht en positiviteit nodig. Iedereen heeft tegenslagen, maar dat maakt je alleen maar sterker.


Foto: Snijdersfotografen.

Netwerkgesprek
’s Middags organiseert WOMEN Inc. twee keer het netwerkgesprek. Maar liefst 60 vrouwen krijgen de mogelijkheid om de vraag die hen bezighoudt te stellen aan andere vrouwen, om vervolgens handige tips terug te krijgen zodat ze een volgende stap te kunnen zetten. Met genoeg stof tot nadenken en volop inspiratie verlaten de vrouwen de laatste editie van FIFE na een spetterende afsluiting van Sharon Doorson. 


Foto: Snijdersfotografen.

Bekijk meer foto's van FIFE 2014 in het fotoalbum op Facebook!