Langer vaderschapsverlof vanaf 2017

Goed nieuws! Het vaderschapsverlof wordt verlengd. Op dit moment krijgen vaders na de geboorte van hun kind twee dagen vrij, dat wordt vanaf 2017 vijf dagen. Een belangrijke stap richting modern ouderschap.

Nieuwe verdeling
De Alliantie Vaderschap (Bernard van Leer, WOMEN Inc. Emancipator, SavetheChildren en Rutgers) ziet uitbreiding van het betaald vaderschapsverlof als een belangrijke stap richting een gelijke verdeling van zorg en werk tussen mannen en vrouwen. Vrouwen zorgen twee keer zoveel als mannen en die verdeling staat al 15 jaar stil. 58% van de Nederlanders vindt dat stellen de zorg gelijk zouden moeten verdelen, slechts 20% doet het. Uit onderzoek van WOMEN Inc. blijkt dat zeker 60 procent van de vaders met jonge kinderen liever meer tijd wil besteden aan de zorg voor hun kind wanneer praktische zaken en kosten geen rol zouden spelen. 

Papa-petitie
Met het huidige vaderschapsverlof staat Nederland onderaan de ranglijsten ten opzichte van andere landen. Ouders van Nu overhandigde vorige week al de papa-petitie aan minister Asscher. De petitie pleit voor verlenging van het betaalde vaderschapsverlof en is inmiddels meer dan 41.000 keer ondertekend. Het succes van de papapetitie was een duidelijk signaal naar de overheid dat het huidige beleid rondom verlofregelingen niet voldoet.

Op naar modern ouderschap!
Naast de politiek heeft ook het bedrijfsleven grote invloed op de verdeling van zorg en werk tussen mannen en vrouwen. Eén van de drie redenen waarom mannen minder zorgen dan vrouwen is dat zij het idee hebben dat het op hun werk niet geaccepteerd is om minder te werken. Het is daarom van belang dat werkgevers vaders de ruimte geven om er voor hun kinderen te kunnen zijn en deze cultuurverandering naar een moderne samenleving te realiseren. 

Sluit je aan
Zorg samen met ons voor een gelijke verdeling van zorg en werk! Sluit je aan bij WOMEN Inc.