Kijkje achter de schermen bij de Alliantie Gender & Gezondheid: Kenniscentrum Sekse & Diversiteit in Medisch Onderwijs

In samenwerking met Radboudumc organiseert WOMEN Inc. namens de Alliantie Gender & Gezondheid op 30 september aanstaande een bijeenkomst over gender en sekseverschillen in medische opleidingen. Vrouwen kunnen andere symptomen hebben dan mannen bij ziektes die door artsen niet altijd worden (h)erkend. Een belangrijke voorwaarde om hier verandering in te brengen is dat het thema wordt opgenomen in het medisch onderwijs. Prof. dr. Toine Lagro-Janssen maakt zich hier al vele jaren hard voor, in dit artikel lees je meer over het Kenniscentrum SDMO dat zij heeft opgericht.

Gender in het onderwijs
Tijdens de bijeenkomst op 30 september zal huisarts en hoogleraar Toine Lagro-Janssen vertellen waarom dit zo belangrijk is. Zij heeft in 2005 het Kenniscentrum Sekse & Diversiteit in Medisch Onderwijs (SDMO) opgezet als onderdeel van Vrouwenstudies Medische Wetenschappen Nijmegen.

Het Kenniscentrum SDMO wil dat toekomstige artsen bekend raken met de invloed van sekseverschillen op diagnostiek en behandeling. Om dit te bereiken wordt onderwijsmateriaal over sekse en diversiteit in het medisch onderwijs ontwikkelt. Dit materiaal is bestemd voor docenten en onderwijscoördinaten van medische faculteiten in Nederland  en  België. Daarnaast ondersteunen ze docenten bij het ontwikkelen van lesprogramma’s en het bevorderen van hun deskundigheid, en houden ze het netwerk van sleutelfiguren en deskundigen op het gebied van sekse en diversiteit in stand. Ook biedt het Kenniscentrum SDMO bij- en nascholing over genderspecifieke zorg voor professionals.

Meer weten over gender in het medisch onderwijs?
Je bent van harte welkom om met ons mee te praten over aandacht voor gender en sekseverschillen in het medisch onderwijs. Hier kun je je aanmelden voor het programma op 30 september.

Kun je 30 september niet komen maar wil je wel dat er iets verandert in de gezondheidszorg? Sluit je aan bij WOMEN Inc. en pleit samen met ons en de Alliantie Gender & Gezondheid voor de erkenning van verschillen tussen mannen en vrouwen in de gezondheidszorg.