José van Dijck eerste vrouwelijke president van KNAW

Voor het eerst in twee eeuwen is een vrouw verkozen tot nieuwe president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Sinds de oprichting van de organisatie in 1808 is José van Dijck de eerste vrouw ooit die aan de leiding komt.

De KNAW
De KNAW, het genootschap van excellente wetenschappers, bewaakt en bevordert de kwaliteit en de belangen van de wetenschap en wetenschappelijke instituten.

Vrouw en geesteswetenschapper
Van Dijck is hoogleraar vergelijkende mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam en deed onderzoek naar sociale media, digitale cultuur en mediatechnologieën. Haar geesteswetenschappelijke achtergrond is volgens minister Bussemaker goed nieuws voor de wetenschap: “Wat mij persoonlijk veel deugd doet, is dat de nieuwe KNAW-voorzitter een vrouw is en bovendien een geesteswetenschapper. José van Dijck is een gerenommeerd wetenschapper met een indrukwekkende staat van dienst.”

Benoeming is enorme eer
Ook de selectiecommissie van de KNAW is lovend over Van Dijck: “Iemand met met internationaal aanzien, passie voor de wetenschap en een sprankelende overtuigingskracht.” In een reactie noemt Van Dijck haar benoeming een enorme eer.

Sluit je aan!
We vinden het heel belangrijk dat meer vrouwen topfuncties bekleden, want op dit moment zijn vrouwen nog sterk ondervertegenwoordigd aan de top. Terwijl meer vrouwen dan mannen afstuderen. José van Dijck is een mooi voorbeeld van een sterke vrouw en kan anderen inspireren. Vind jij het ook belangrijk dat vrouwen beter vertegenwoordigd zijn in topfuncties en zie je graag rolmodellen als José van Dijck? Sluit je dan (gratis) aan bij ons netwerk!