'Je kan niet schrijven'

Deze krachtige vrouw, Raja Felgata, kreeg tijdens haar studie journalistiek te horen dat zij niet kon schrijven. Toch zette ze door en hield vol, met als gevolg dat ze een paar maanden geleden haar eerste contract voor een boek tekende bij een uitgeverij.

Interview Raja Felgata – De Kleurrijke Lijst

Raja Felgata is journaliste, redacteur, presentatrice, regisseur en bovenal oprichter en hoofdredacteur van de Kleurrijke Lijst. Met deze lijst hoopt Raja de beeldvorming van de grote hoeveelheid kleurrijke vrouwen in Nederland te beïnvloeden, en wil ze laten zien hoeveel kleurrijk talent er in Nederland rondloopt. De Kleurrijke Lijst is een lijst van 101 talentvolle kleurrijke vrouwen en mannen. De lijst wordt door het bedrijfsleven gebruikt ter inspiratie voor sprekers en opkomend talent, maar ook door redacties van omroepen die andere gezichten een kans willen geven om hun deskundigheid te laten zien en te horen in de media via verschillende kanalen.

Op 7 november wordt alweer de vierde editie van de lijst gepresenteerd. Wil jij hier ook bij zijn? Koop dan hier je ticket!

 

“De kleurrijke top 100 is het directe antwoord op alle lijsten die wij in NL hebben: de Quote 500, de top 200 van de Volkskrant en de top 100 van OPZIJ. Ik ben van mening dat onze lijst een mooie aanvulling is op de heersende lijsten, simpelweg omdat we op een andere manier kijken naar de samenleving en andere mensen naar voren kunnen schuiven die een podium verdienen wegens hun verdiensten en kwaliteiten. Dat ze een culturele achtergrond hebben is in principe bijzaak, maar het telt wel mee in ons selectieproces, omdat ze anders niet gezien worden, omdat ze niet genoeg verdienen of ‘ invloed’ hebben”, Raja Felgata. 
 

Bekijk hier ook haar Facebookpagina 'Kleurrijke Lijst'
 

Kleur op televisie

Raja was ooit de eerste Marokkaanse nieuwslezeres bij AT5 en bij de KRO. Dat waren belangrijke momenten voor Raja; “Dat zijn mijlpalen voor mij, omdat in mijn periode kleur op de televisie niet zo vanzelfsprekend was.” Gelukkig is er nu steeds meer kleur op televisie, zegt Raja. Deze betere afspiegeling van de samenleving beïnvloedt beeldvorming over verschillende mensen op een positieve manier. Met de Kleurrijke Lijst wil Raja die positieve invloed alleen maar uitbreiden.
 

Doorzettingsvermogen

Raja heeft een flinke dosis doorzettingsvermogen. Tijdens haar studie journalistiek kreeg ze te horen dat ze niet kon schrijven. Toch zette ze door en hield ze vol, met als gevolg dat ze een paar maanden geleden haar eerste contract voor een boek tekende bij een uitgeverij.
 

Ook over de Kleurrijke Lijst werd lacherig gedaan bij de oprichting. “We werden een beetje weggehoond en er werd grappig over gedaan. Maar gaandeweg ontmoette ik mensen die mij hielpen en met mij meedachten. Je moet wel een beetje brutaal zijn en durven zeggen wat je wil, daar hebben veel vrouwen moeite mee.” Dit doorzettingsvermogen is iets waar Raja trots op is. En het heeft ook resultaat. Want na een moeilijk jaar in 2011 werd de tweede editie van de Kleurrijke Lijst in 2012 een doorslaand succes. Het was verschrikkelijk slecht weer, maar toch zat het theater waar de lancering plaatsvond tjokvol. Dit bevestigde dat de Kleurrijke Lijst een zelfstandig merk was geworden, met een eigen netwerk en een eigen bereik. “Ik besefte me hoe belangrijk deze lijst was en dat er mensen en organisaties waren die in onze filosofie geloven. Het besef dat het meer dan een ideetje en een lijstje was, kwam heel hard binnen bij mij.”
 

Met voldoende doorzettingsvermogen en lef doet Raja nu wat ze altijd voor ogen had; iets betekenen voor de diversiteit van Nederland. Maar ze is er nog niet. “Het grote doel houd ik altijd voor ogen. Tijdens mijn studie journalistiek geloofde ik al in diversiteit en nu, bijna 15 jaar later, sta ik hier nog steeds voor. Maar zolang wij in Nederland nog steggelen over zwarte piet, de ‘ander’ en er nog steeds geen gelijkwaardigheid is op de werkvloer en uitsluiting in welke vorm dan ook nog steeds bestaat, zullen wij deze top 100 met hart en ziel en met heel veel overtuiging maken.”
 

Haar advies is dan ook dat je door moet zetten, en gebruik moet maken van alle mogelijkheden die je hebt. “Help elkaar, geef elkaar advies, denk met elkaar mee, deel je netwerk en verbind. Zo ben ik geholpen en zo help ik anderen als zij bij mij aankloppen. Durf te vragen en durf onbescheiden te zijn. Geloof niet alleen in je dromen, maar geloof ook dat ze uit kunnen komen.”
 


 

Ook fan geworden van Raja Felgata? Wij wel! Like hier haar eigen Facebookpagina: https://www.facebook.com/felgataraja?fref=ts


Wil jij nu zeker niet de lancering missen van 'Kleurrijke Lijst' 7 november? Je kan er nog bij zijn. Koop hier snel je ticket!