Jane ontdekte haar passie door aanTafelGeschreven door:
Sheilla Rutten

WOMEN Inc. organiseert middels het project aanTafel gesprekken met en voor vrouwen die zichzelf verder willen ontwikkelen. In een aanTafel gesprek worden persoonlijke vragen gesteld die inzicht verschaffen in je dromen, triomfen en talenten. Jane Kuldip-Singh (48) uit Den Haag schoof ook aanTafel en herontdekte zichzelf.Hoe het allemaal begon

“Drie weken geleden heb ik alle vrouwen een mailtje gestuurd: ik heb mijn passie gevonden. Uit het diepste van mijn hart wil ik jullie bedanken. Ik groei, bloei, straal en heb er weer zin in. En het begon allemaal aanTafel.”

“Ik leerde aanTafel kennen op een bijeenkomst in Den Haag. WOMEN Inc. kende ik van bijeenkomsten en nieuwsbrieven. Ik was zelf al een tijdje uit het netwerkcircuit en zoekende naar de volgende stap in mijn leven. Toen ik zag dat WOMEN Inc. op een bijeenkomst bij mij in de buurt zou zijn, leek het mij een goed idee om daar de draad weer op te pakken. Daar vond een aanTafel gesprek plaats en toen ben ik gewoon aangeschoven.”

“Ik zat die avond met zes andere vrouwen aan een gesprekstafel en het begon met een voorstelronde. Ik stelde mij voor als voormalig ambassadeur werkloosheid en dat ik me afvroeg hoe ik mijn passie kon vinden. Maar de eerste ronde draait alleen om jezelf voorstellen: ‘Nee, we gaan nog geen vragen stellen’, was de reactie. Dat deed de gespreksleider heel goed. Door alles zo te kaderen hou je het geordend en duidelijk.”In confrontatie met jezelf durven zijn

“Vervolgens werden er veel persoonlijke vragen gesteld. Wat er zo mooi aan is, is dat de mensen aan tafel jou niet kennen. Ze weten niet wat je historie is. Ze luisteren onbevooroordeeld naar jouw verhaal en willen je oprecht helpen. Je moet je dus echt durven openstellen.”

“Maar dat verliep vrij natuurlijk. Het was niet zo formeel, in een vergaderzaaltje ergens achterin. Ook spreekt het een hele diverse melange van vrouwen aan: jong, oud, wit, zwart, verschillende achtergronden. De één werkt, de ander is studerend, weer iemand anders is zoekend. De aanTafel methodiek nodigt juist uit om in een soort cafésetting een keukentafelgesprek te hebben.”Stop met zoeken en laat het ontstaan

“Ik heb die avond veel tips en adviezen gekregen waar ik nog vaak aan terugdenk. De tips die ik kreeg waren bijvoorbeeld: ‘als je als 80-jarige terugkijkt op je leven, welk moment was dan een eye-opener? Waar heb je geen spijt van gehad? Welke raad zou je je jezelf geven?’ Of een andere tip: ‘laat je kwetsbaarheid zien. De kracht van kwetsbaarheid is ook je zachtheid. Dus je mag je kwetsbaar opstellen.’ Nog een andere tip was: ‘maak een passiedagboek. Schrijf iedere dag twee dingen op waar je energie van krijgt.’”

“‘Als je opzoek bent naar je passie, stop dan met zoeken en laat het ontstaan’, dat vond ik het mooiste advies dat ik kreeg. ‘Onderzoek waar je gekwetst en teleurgesteld in bent en geen erkenning voor hebt gekregen. Het voelt alsof dit je altijd heeft belemmerd. Je hebt de waardering van buitenaf niet nodig.’ Ik heb alle post-its met tips bewaard en ik heb mezelf voorgenomen om regelmatig deze vragen hardop te stellen.”Achter wolken schijnt de zon

“Door deze gesprekken, zag ik in dat ik intrinsiek gemotiveerd ben om jongeren te helpen, omdat ik zelf ook ooit een jongere ben geweest. Ik heb het vroeger ook best lastig gehad. En als ik dan dertig jaar later kijk naar de jeugdproblematiek, dan zou je denken dat er veel opgelost zou moeten zijn. Maar dat is niet zo. Het lijkt wel alsof het alleen maar slechter is geworden. Daar wil ik mij graag voor inzetten."

“Ik heb iedereen na het gesprek nog een mailtje gestuurd: zonder verwachtingen ging ik naar een bijeenkomst van WOMEN Inc. Na maanden rondgelopen te hebben, kreeg ik die dag onbetaalbare adviezen voor het vinden van mijn burning desire. Ik heb me blijkbaar zo veilig gevoeld dat ik mij kwetsbaar durfde op te stellen. Dat veilige gevoel kreeg ik van eenieder van jullie. Dankjewel. Ik hoop dat ik jullie ook op weg heb kunnen helpen met adviezen. Op de vraag wie of wat je heeft geïnspireerd, denk ik gelijk aan de aanTafel gesprekken. Daar is waar het echt begon. Laat het maar stromen, laat het ontstaan bij een van jullie.”

 

Schuif ook aanTafel!