Delen

“Ik ben ziek dus mijn banenzoektocht stopte noodgedwongen."

Door de coronacrisis wordt verwacht dat het aantal werklozen toeneemt, zo voorspelt De Nederlandse Bank. Voor ouders heeft dit ook gevolgen voor de kinderopvang, want zonder een baan verlies je na drie maanden het recht op kinderopvangtoeslag, deze toeslag is voor veel ouders essentieel om kinderopvang te kunnen betalen.

WOMEN Inc. vindt dat kinderopvang er voor alle kinderen moet zijn. Want kinderopvang draagt bij aan de structurele ontwikkeling van een kind. Daarbij helpt het ouders om werk en zorg te kunnen combineren. Wie zijn de ouders die de kinderopvang in deze periode moeten stopzetten? WOMEN Inc. belt met ze.

Banenzoektocht stopt noodgedwongen

Op 1 januari 2020 stopt Odette* met werken doordat haar contract afloopt in de kinderopvang net voordat ze met zwangerschapsverlof gaat. Ze is dan in verwachting van haar tweede kindje. Het idee is om meteen om zoek te gaan naar een nieuwe baan, maar corona gooit roet in het eten. Odette krijgt ook een depressie waardoor de banenzoektocht noodgedwongen helemaal stopt. De hele situatie heeft ook invloed op haar oudste zoontje. “Mijn zoontje van anderhalf zat vanwege corona opeens verplicht thuis omdat de kinderopvang de deuren sloot. Ik zag hem veranderen van een vrolijk bruisend kind in een onrustige druk jongetje. Hij sliep daarnaast slecht. Ik merkte dat hij de kinderopvang miste.”

De opvang is sinds half mei weer open. Odette zit dan in de ziektewet. Door de regeling Sociaal Medische Indicatie (SMI), is het voor Odette mogelijk om de kinderen naar de opvang te brengen. Via deze vangnetregeling kunnen gemeenten ouders tijdelijk financieel ondersteunen die niet werken om medische of sociale redenen. Toch was het niet makkelijk om de opvang voor elkaar te krijgen. “Ik ben ziek. Het vergt heel veel inspanning om zo’n complexe aanvraag te regelen. Gelukkig hebben de mensen om mij heen mij gigantisch geholpen om de SMI-plaatsing toch te realiseren. Deze regeling heeft er nu voor gezorgd dat mijn kinderen weer naar de opvang kunnen. Dat was anders financieel niet haalbaar geweest met alleen een uitkering. Ik zie hoe mijn zoon opbloeit op de opvang. Mijn dochtertje van 5 maanden gun ik daar ook een plekje. Als het systeem alle kinderen gewoon zou toelaten, ongeacht de werksituatie van de ouders, had dit ons een hoop stress gescheeld.”

Goede, gratis kinderopvang, zonder gedoe en voor álle kinderen

WOMEN Inc. roept samen met tientallen organisaties en wetenschappers de nieuwe regering op om juist in deze tijd te investeren in (bijna) gratis en op ontwikkeling gerichte kinderopvang voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Meer onderbouwing en uitleg vind je in de position paper die we schreven voor de verkiezingsprogrammacommissies van de politieke partijen.

Download de position paper

Goede en betaalbare kinderopvang is essentieel om vrouwen en mannen beiden in staat te stellen te werken en voor hun naasten te kunnen zorgen. Dit is punt 2 van het 6-puntenplan van WOMEN Inc.

Onderteken #stemgendergelijkheid nu


*Wegens privacyredenen is de naam van Odette gefingeerd. Haar echte naam is bij de redactie bekend.

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer
 • Actueel
 • Werk
 • ...

"Door de coronacrisis heb ik noodgedwongen de kinderopvang moeten stopzetten."

 • Actueel
 • Werk
 • ...

Het kinderopvangstelsel in Nederland moet op de schop

 • Actueel
 • Werk
 • Gezondheid
 • Financiën
 • Media
 • ...

Check op gendergelijkheid in partijprogramma's

Bekijk meer