Delen

IEDEREEN Inc. van Jannet Vaessen: een boek over hoe in- en uitsluiting werkt

Donderdag 12 januari presenteert directeur en oprichter van WOMEN Inc. Jannet Vaessen haar debuut IEDEREEN Inc.: een boek over inclusiviteit, het einde van de hoksjessamenleving en ontstereotyperen. Als we niets doen neemt sociale ongelijkheid in Nederland toe, niet alleen bij vrouwen. In het huidige circus van meningen, spanningen, weerstanden en vooroordelen is er brede behoefte aan nieuwe ideeën over hoe we met elkaar om moeten gaan. Alsof we vergeten zijn het sterkste wapen te gebruiken dat er is: een open blik op de wereld. Jannet Vaessen heeft als oprichter en directeur van het vrouwennetwerk WOMEN Inc. in tien jaar ontrafeld hoe sociale ongelijkheid werkt. Nu deelt ze haar ervaringen en inzichten in een boek.

Jannet laat zien dat het niet alleen voor vrouwen relevant is om je in sociale ongelijkheid te verdiepen.  We hebben er allemaal last van, maar of we nu willen of niet, we beoordelen elkaar voortdurend. Op uiterlijk, afkomst, sekse, opleiding, inkomen. Binnen een paar seconden vormen we ons een beeld van de ander. Ze blijft optimistisch. De mechanismen achter sociale in- en uitsluiting zijn volgens haar dieper geworteld dan ze dacht, maar de kansen om er iets aan te veranderen liggen juist weer dichterbij dan je zou denken. Ze deelt haar technieken en ervaringen  om gevoelige gesprekken om hokjes af te breken, door een vooroordeel heen te stappen en hoe je taboes kan doorbreken die gelijkwaardigheid van jou en je groep  in de weg staan.

"Met de fluwelen vuist… Wat is dat? Iemand die minder dwingend is. Wie duimschroeven aandraait, roept tegenreactie op. Jannet heeft de sociale intelligentie om precies te weten hoever je moet gaan. Jannet is niet zomaar goed, ze is een ster. She gets things done." - Bart Fauser, de Volkskrant

Jannet Vaessen (1969) is historicus en algemeen directeur van het grootste vrouwennetwerk van Nederland: WOMEN Inc. In tien jaar tijd is deze organisatie een begrip geworden, gekenmerkt door onafhankelijk onderzoek en doelgericht agenderen en verbinden. WOMEN Inc. onderzoekt verschillen in de positie van vrouwen en mannen op de arbeidsmarkt en in de gezondheidszorg en agendeert deze in politiek, onderwijs, bedrijfsleven, wetenschap en media.

 

Bestel IEDEREEN Inc.