Hoe kunnen zorgpartners zorgen voor een nieuwe verdeling van zorg en werk?

Zorgpartners zijn mensen die de zorg met elkaar delen. Dit kunnen ouders van kinderen zijn, maar ook broers en zussen die voor hun ouders zorgen. Tijdens onze Superbrainstorm vroegen we de aanwezige werkgevers, beleidsmakers, mannen en vrouwen wat zorgpartners kunnen doen om tot een nieuwe verdeling van werk en zorg te komen. Lees hier de goede en inspirerende aanbevelingen die daaruit kwamen.

De aanbevelingen met de meeste stemmen:

  1. Verander het imago van zorg, zodat het ook stoer en aantrekkelijk is voor mannen om te zorgen.
  2. Schaf de ‘schoolpleinmaffia’ af. Vrouwen worden nog vaak scheef aangekeken als ze veel werken en weinig ‘op het schoolplein’ aanwezig zijn. Als we zorgen dat dat ophoudt, is de drempel om meer te gaan werken misschien lager.
  3. De zorgpartnerapp: hierin kunnen zorgpartners allebei hun agenda’s bijhouden en op elkaar afstemmen. Zorgtaken kunnen zo op een snelle en efficiënte manier verdeeld worden.


Andere opvallende en interessante aanbevelingen:

  • Een preventief etentje waar zorgpartners kunnen overleggen over toekomstige zorgtaken en wensen, verwachtingen, betrokkenheid.
  • Zorg ervoor dat de vader zich vanaf het begin net zo belangrijk en verantwoordelijk voelt in het ouderschap, dit kan bijvoorbeeld door actief verlof op te nemen.


Benieuwd naar alle andere aanbevelingen die uit de Superbrainstorm kwamen? 
Download hier de pdf met alle uitkomsten voor werkgevers, overheid en zorgpartners 
Lees hier de aanbevelingen voor werkgevers
Lees hier de aanbevelingen voor overheid