Delen

Het verhaal van Jolanda van de Pol (48)

Jolanda’s klachten worden jarenlang niet herkend als hartproblemen. Pas als ze naar een ziekenhuis gespecialiseerd in het vrouwenhart gaat krijgt ze meer duidelijkheid. Lees hieronder Jolanda’s verhaal.

Geschreven door: Iris Brandts

‘Hartklachten? Daar ben je nog veel te jong voor’

Jolanda is haar hele leven al sneller moe dan anderen, maar krijgt na haar 30e veel moeite met fysieke inspanning, en last van rare zweetaanvallen en migraine. Haar huisarts neemt haar serieus en voert verschillende bloedonderzoeken en bloeddrukmetingen bij haar uit, maar er wordt telkens niks gevonden. Ook slikt Jolanda een tijdje antidepressiva, omdat haar huisarts denkt dat er misschien een psychische oorzaak zit achter haar klachten. Jolanda vraagt haar of het echt niet haar hart kan zijn waar ze last van heeft, maar volgens de huisarts wijst niets daarop. Bovendien is ze daar nog veel te jong voor.

Het advies voor Jolanda is om gezonder te gaan leven en ze valt 20 kilo af. Desondanks blijft Jolanda snel moe en denkt ze: ‘ik zal wel gewoon lui zijn’.

Met spoed afgevoerd

Tot afgelopen maart. Na een stressvol jaar te hebben gehad met een verhuizing en een lang ziekbed van haar vader, is Jolanda op. Ze worstelt zich door de wintermaanden heen en kijkt uit naar het voorjaar. Tijdens de eerste lentestralen staat Jolanda in haar tuin te werken, als ze het opeens flink benauwd krijgt. Ze denk aan een astma-aanval en belt de huisarts. De huisarts constateert hartproblemen, en ze wordt met een ambulance opgehaald. In de ambulance blijkt dat Jolanda’s hart een zuurstoftekort heeft en krijgt ze medicatie. Eenmaal aangekomen op de spoedeisende hulp is haar benauwdheid gezakt en mag ze naar huis. Toch belandt Jolanda de week daarna nog tweemaal op de eerste hulp met dezelfde klachten. Ze wordt uit voorzorg opgenomen en haar hart wordt gekatheteriseerd. De cardioloog vindt niets bijzonders en verwijst Jolanda terug naar de huisarts om haar bloeddruk onder controle te krijgen.

Ernstige spasmen

Maar de klachten gaan niet weg. Jolanda’s huisarts verwijst haar door naar de Heartlife klinieken van cardiologe Janneke Wittekoek. Na een intakegesprek volgt een inspanningstest, waarbij al snel blijkt dat Jolanda ernstige spasmen in haar kransslagaderen heeft. Een weinig voorkomende kwaal, die vaker bij vrouwen dan bij mannen voorkomt, en lastig te diagnosticeren is. Helaas heeft ze ondanks veel medicatie nog regelmatig aanvallen en belandt Jolanda nog af en toe op de eerste hulp. Gelukkig wordt ze met haar medicatie en revalidatie goed begeleid door het Heartlife team in samenwerking met haar streekziekenhuis.

‘Mijn omgeving is geschrokken dat ik nu hartpatiënt ben, maar ik erg dankbaar er op tijd bij te zijn en te mogen hopen op een fittere toekomst. Er zijn veel vrouwen die jaren met klachten lopen en gaan twijfelen aan zichzelf. Bovendien een onnodig groot risico lopen, want aan hartproblemen sterven 57 vrouwen per dag! Vaak onnodig als er op tijd ingegrepen zou worden. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor en onderzoek naar het vrouwenhart.’ 
– Jolanda

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer
  • Actueel
  • Werk
  • ...

"Door de coronacrisis heb ik noodgedwongen de kinderopvang moeten stopzetten."

  • Actueel
  • Werk
  • ...

Het Werkt Niet: het systeem rond werk en zorg moet op de schop!

  • Actueel
  • Media
  • ...

WOMEN Inc. lanceert INClusieve Filmlijst

Bekijk meer