Het combineren van werk en zorg voor kinderen, welke keuze maak jij?

Met het krijgen van kinderen ga je je automatisch afvragen hoe je werk en zorg gaat combineren. Hoe maak je hierin een keuze en waar laat je je door leiden? Ingrid Arts vertelt aan WOMEN Inc. hoe zij tot haar verdeling is gekomen en wat daarbij komt kijken. Ze is 38, eigenaar van een organisatieadviesbureau, woont samen met haar partner Ruud en hun twee kinderen Pepijn (4 jaar) en Sophie (2,5 jaar). Zij en Ruud werken allebei en hun kinderen gaan naar het kinderdagverblijf en de naschoolse opvang.

Verdeling van werk en zorg voor kinderen
Voor ons was het vanzelfsprekend dat we allebei zouden blijven werken. Ik werkte tien jaar fulltime bij een consultancybureau maar tijdens mijn eerste zwangerschap ben ik voor mezelf begonnen. Ik deed dit niet om minder te werken maar om zelf meer regie te krijgen over de opdrachten die ik aannam. Mijn vriend kreeg vlak voor de geboorte van Pepijn zijn huidige baan: een leidinggevende (fulltime) functie waarin veel van hem wordt gevraagd. Het was duidelijk dat hij niet minder kon gaan werken en die behoefte was er ook niet. Omdat we - hoe goed voorbereid ook - van te voren niet konden inschatten wat de komst van een baby zou betekenen, besloten we dat ik in ieder geval 1 dag in de week thuis zou (kunnen) zijn. We kozen daarom voor 4 dagen kinderopvang.

Keuzes verdedigen
Ik heb vaak moeten verdedigen dat mijn kinderen 4 dagen naar de opvang gaan maar voor mij staat het als een paal boven water dat ik een gelukkiger mens ben als ik werk. En ja, ook voor ons geldt dat een deel van ons inkomen ‘opgaat’ aan kinderopvang. Maar mijn kinderen vinden het fijn en het geeft mij de ruimte om te doen waar ik blij van word.

Gesprek aangaan en goede afspraken maken
We hebben van te voren uitgesproken dat we de zorg en andere zaken in en om het huishouden gelijk willen verdelen, dat lukt redelijk. In drukke tijden spreken we van te voren even de week door: wie heeft wat op de agenda staan, zowel zakelijk als privé, wie brengt en haalt de kinderen, we regelen oppas indien nodig. Tja, het vergt soms wat planning, maar daar zijn we heel handig in!

Ingrid heeft goede afspraken gemaakt. Jij ook? Gebruik onze super handige gesprekskaart om ook met jouw (zorg)partner het gesprek aan te gaan en goede afspraken te maken over de zorgtaken.
» Bekijk hier onze gesprekskaart.


Zorg delen met anderen
De laatste tijd is het op mijn werk wat rustiger en ben ik zelf meer thuis maar in drukke tijden werk ik fulltime, dan komen mijn schoonouders op woensdag oppassen. Het was voor ons wel vanaf het begin duidelijk dat we geen structureel beroep op onze ouders gingen doen. Zij moeten gewoon opa en oma zijn en geen tweede opvoeders die ook nog eens je hele huishouden gaan runnen. Pepijn gaat nu naar school en 3 dagen per week naar de buitenschoolse opvang. Sophie gaat 4 dagen per week naar het kinderdagverblijf.

Formele of informele opvang
We hebben niet lang na hoeven denken over het type opvang: het zou het kinderdagverblijf worden. Belangrijk voor ons was: zekerheid, veiligheid, zorg en plezier voor je kind en professionaliteit van de opvang, onze kinderen zijn natuurlijk wel ons kostbaarste bezit! Ook was rust een belangrijke factor. Zowel voor ons, als onze kinderen. Daarmee bedoel ik geen ingewikkelde schema’s van verschillende oppasvormen. ‘Op maandag komt die’ en ‘op dinsdag naar die’. Met deze ‘criteria’ viel alle informele zorg eigenlijk af. Daarnaast speelden pragmatische zaken als openingstijden en locatie ook een rol in onze keuze.

Voordelen kinderdagverblijf volgens Ingrid
Omdat wij ervan overtuigd zijn dat het kinderdagverblijf iets toevoegt aan de ontwikkeling van een kind. Hoe mooi is het dat je kind de hele dag in een omgeving is die volledig op hem/haar is afgestemd, omringd door mensen die er hun beroep van hebben gemaakt om voor je kind te zorgen en die activiteiten ondernemen waardoor je kind zich ontwikkelt en een leuke dag heeft. Tegelijkertijd vind ik het goed dat kinderen daar de aandacht moeten delen.

Bij keuze kinderdagverblijf luisteren naar je gevoel
Ik heb moeders in mijn buurt gevraagd voor welk kinderdagverblijf zij hadden gekozen. Het merendeel van de kinderen ging naar kinderdagverblijf Eigenwijs van Kinderopvang Humanitas. De locatie was vlakbij huis, dat was een pre. Ik kan me de rondleiding en het gesprek met Natasja nog steeds herinneren, haar enthousiasme spatte eraf! Ze vertelde me over hun aanpak maar ook over hoe een dag er bij hun uit zag. Misschien is het wel het belangrijkste dat ik luisterde naar mijn gevoel (moederinstinct) en me afvroeg of ik mijn kind hier met een gerust hart naartoe bracht. Het antwoord daarop was ‘Ja’.  Eigenlijk was ik toen al overtuigd. Ook de lange openingstijden (van half 8 tot half 7) waren belangrijk. Toen ook Ruud er een goed gevoel bij had, hebben we heel eerlijk niet meer verder gekeken.

Tips voor ouders
Laat je niet leiden door de mening van anderen! Het gaat om jouw leven, om jouw kind! Bepaal voor jezelf waar je je goed bij voelt en wat je belangrijk vindt. Als je twijfelt, bezoek dan eens verschillende vormen van opvang. En aan de andere kant: het zijn geen keuzes voor het leven, switchen of aanpassen kan altijd.

Wie zorgt er (straks) voor onze kinderen?
WOMEN Inc. organiseert op 22 juni de talkshow: Wie zorgt er (straks) voor onze kinderen? Heb jij ook jonge kinderen of krijg je die binnenkort? Kom dan naar de talkshow en ga met experts en andere ouders in gesprek over wat goed is voor de ontwikkeling van kinderen, hoe ouders de kwaliteit van kinderopvang kunnen beoordelen en welke rol kinderopvang kan spelen in de verdeling van zorg en werk. Kijk hier voor meer informatie.