Herken jij een hartaanval?


Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd doodsoorzaak nummer 1. In Nederland sterven er elke dag 57 vrouwen aan hart- en vaatziekten, dat is elke dag 7 vrouwen meer dan het aantal mannen dat eraan overlijdt (bron: CBS 2014). Toch is er nog weinig bekend over hoe hart- en vaatziekten zich uiten bij vrouwen, omdat het van oudsher wordt gezien als een mannenziekte. Lees hier welke symptomen vrouwen kunnen vertonen bij een hart- en vaatziekte.
 

Vrouwspecifieke symptomen

Zo weten veel vrouwen niet dat misselijkheid, extreme vermoeidheid, kortademigheid of duizeligheid ook symptomen kunnen zijn van een hartaanval (ook hartinfarct genoemd). Doordat het meest bekende symptoom van een hartaanval, een drukkende pijn in de borst, kan ontbreken bij vrouwen, herkennen zij een hartaanval vaak niet op tijd, terwijl elke seconde telt. Wanneer de vrouwspecifieke symptomen beter bekend zijn, kunnen er levens worden gered!

De bekende drukkende pijn op de borst die kan uitstralen naar bovenarmen, hals, kaak, rug en maagstreek, kan bij vrouwen afwezig zijn wanneer zij een hartaanval krijgen. Let er dus op dat je ook de andere symptomen herkent. Wij hebben deze voor jullie kaart gebracht:
 

Lees meer:

» Laat je horen voor gelijke kansen op gezondheid!

 

» De belangrijkste m/v verschillen bij hart- en vaatziekten