GELDBAD groot succes!

We voeren sinds 1 april 2014 campagne om het loonverschil aan te pakken. We maken vrouwen bewust van het loonverschil met de campagne 'Waar is mijn €300.000,-?' en de weet-wat-je-waard-bent-test. Maar we roepen ook politici op hun verantwoordelijkheid te nemen. 

Geldbad
Om politici aan te spreken op rol stonden we al voor de ingang van de Tweede Kamer met het GELDBAD. We spraken politici aan om hun verantwoordelijkheid te nemen om ongelijke beloning op de agenda te zetten. En iedereen was welkom om te baden in het GELDBAD vol met nepbiljetten ter waarde van het loonverschil €300.000,-. Om te kunnen ervaren hoe het loonverschil tussen mannen en vrouwen nu echt voelt. 

Jannet Vaessen stelt: “Dit is een oproep aan overheid en landelijke politiek om ongelijke beloning in het bedrijfsleven aan te pakken. Nieuwe wetgeving, het vergroten van toezicht en handhaving is hiervoor noodzakelijk.”

De ludieke actie vandaag in Den Haag was een groot succes. De volgende politici onderschreven dat loonverschil anno 2014 onacceptabel is, zie ook op de foto's van vandaag gemaakt door Ilvy Njiokiktjien:

 • Keklik Yücel (PvdA)
 • Agnes Jongerius (PvdA)
 • Harry van Bommel (SP)
 • Emiel Roemer (SP)
   

 
 

 • Marith Rebel-Volp (PvdA) 
 • Linda Voortman (GroenLinks)
   

  
 

 • Jeanine Hennis-Plasschaert
 • Jet Bussemaker
 • Ockje Tellegen (VVD)
 • Mona Keijzer (CDA)
   


 

 • Sybrand van Haersma Buma (CDA)


Support 
Jannet Vaessen overhandigde minister-president Mark Rutte voor de ingang van de Tweede Kamer het gemiddelde loonverschil à € 300.000,-. Rutte: “Waarom accepteren vrouwen dat dan nog? Heel goed als vrouwen dat niet meer doen, ik sta helemaal achter jullie.


Keklik Yücel (PvdA) diende vandaag een initiatiefwet in bij de Raad van State om ongelijke beloning aan te pakken. Keklik: Ondernemingsraden gaan de sleutel vormen tot een gelijke beloning voor vrouwen.”  In het wetsvoorstel staat dat ondernemingsraden meer instemmingsrecht moeten krijgen over gelijke beloning en dat organisaties en bedrijven beleid en beloningen moeten opnemen in hun jaarverslagen. 

College voor de Rechten van de Mens heeft eerder onderzoek gedaan naar ongelijke beloning binnen ziekenhuizen en gaat nu onderzoek doen binnen twee andere sectoren. Piet Geel, ondervoorzitter College van de Rechten van de Mens: “Wij zijn blij dat minister Asscher en minister Bussemaker willen dat het College onderzoek gaat doen naar gelijke beloning in de sector verzekeringen en de sector hogescholen. De rapportageverplichting zoals die beschreven staat in het voorgenomen wetsvoorstel van Keklik Yücel dwingt bedrijven te onderzoeken hoe ongelijke beloning tussen mannen en vrouwen tot stand komt.

Het wetsvoorstel van Keklik Yücel (PvdA) is een eerste stap in de goede richting. WOMEN Inc. pleit daarnaast voor meer toezicht en handhaving, maar ook voor nader onderzoek naar ongelijke beloning in verschillende sectoren. Wat ga jij doen?

Sluit je aan
Pak jij samen met ons het loonverschil aan in Nederland? Sluit je hier aan: http://old.womeninc.nl/sluit-je-aan/.