Geen gezeik: tijd voor gendergelijkheid op de wcZOMERCOLUMN - Suzan Steeman.
Onderzoek heeft uitgewezen dat de wachttijd voor vrouwen stukken korter wordt, als mannen op festivals en evenementen iets langer in de rij staan voor de wc.

 

Wachttijd voor vrouwen geen kattenpis

Je hebt het vast wel eens meegemaakt, je stelt het plassen op een festival uit tot het laatste moment maar dan blijkt de rij enorm lang. En nee: de rij lijkt niet alleen zo lang omdat je zo nodig moet. Gemiddeld wachten vrouwen namelijk zo'n 6 minuten en 19 seconden voor ze het hokje in kunnen rennen. Mannen zullen deze lange wachttijd minder herkennen: rijen voor urinoirs duren voor hen gemiddeld maar 11 seconden.

 

Meer opties voor mannen

Oppervlakte van de toiletruimte is vaak eerlijk verdeeld. Maar urinoirs nemen minder ruimte in beslag dan wc-hokjes. Daarom zijn er bij evenementen gemiddeld 20 tot 30 procent meer urinoirs aanwezig. Dit is één van de redenen voor de kortere wachttijd voor mannen. Daarnaast zijn er praktische oorzaken die ervoor zorgen dat een toiletbezoek bij vrouwen langer duurt dan bij mannen. Als vrouw moet je de deur van het hokje open en dicht doen, je maakt vaak de bril schoon en over het algemeen kost het vrouwen meer tijd dan mannen om zich aan- en uit te kleden.

 

Tijd voor gendergelijkheid op de wc

Wiskundigen aan de Universiteit Gent zijn met deze ongelijkheid aan de slag gegaan en kwamen tot mooie oplossingen. Een eerste idee: verhoog het aantal wc's voor vrouwen, ten koste van het aantal urinoirs. Dan kan de wachttijd van vrouwen worden teruggebracht naar 2 minuten en 18 seconden. Die van mannen neemt toe, naar 40 seconden. Gemengde toiletten zorgen overigens voor de meeste gelijkheid in wachttijd. Als er meer hokjes staan én minder urinoirs en als de hokjes door zowel vrouwen als mannen bezocht mogen worden wachten vrouwen gemiddeld 1 minuut en 27 seconden en mannen 58 seconden.

 

Zie ongelijkheid op de wc als voorbeeld

De oplossingen voor het plas-probleem staan eigenlijk symbool voor het bereiken van gendergelijkheid in het algemeen. Als de groep die voordeel ondervindt - in dit geval mannen of festivals - iets inlevert, worden de problemen van de andere groep - vrouwen die lang moeten wachten om te plassen - een stuk kleiner! Bovendien ondervinden de mannelijke vrienden van vrouwen ook voordeel: zij hoeven ook niet meer zo lang buiten de toiletten staan te wachten tot hun vriendin klaar is. Win-win situatie!
 

via GIPHY