In Nederland zijn ongeveer 7 miljoen gamers. Hiervan is een derde vrouw, blijkt uit onderzoek. Sommige vrouwen zijn er bekend mee geworden, bijvoorbeeld omdat ze streamen via het platform Twitch. Denk aan Puxque, ofwel Puck, die 80.000 volgers op Twitch heeft en één van de grote namen is in Nederland. Toch kan er voor vrouwen ook een minder leuke kant aan de gamewereld zitten: velen van hen krijgen te maken met seksisme. Hoe ervaren vrouwen in Nederland de gamewereld? En hoe gaan zij om met vervelende reacties uit hun omgeving? Ik sprak met drie 2De definitie van gamer is de speler van een computerspel. Dit hoeft echter niet alleen gespeeld te worden op een computer, maar kan ook gespeeld worden op telefoons, of speciale gameconsoles zoals op een Playstation of een Nintendo Switch. – Anne*, Viev en Fay – over hun favoriete games, hun interactie met andere spelers en wat er in de gamewereld nog beter kan.
Geschreven door: Elbrich Lutgendorff
In 2015 deed online platform Feminist Frequency een onderzoek naar de hoeveelheid speelbare hoofdpersonages in games die werden tentoongesteld op E3, de jaarlijkse gamevakbeurs in Los Angeles. In maar 9% van de games kon er uitsluitend als vrouw worden gespeeld, in tegenstelling tot 32% van de games waarin er uitsluitend met een man gespeeld kon worden. In ongeveer de helft van de games – 46% – kon de speler zelf de gender van het hoofdpersonage kiezen. Een paar jaar later herhaalde Feminist Frequency dit onderzoek: in 2020 kon in 18% van alle games uitsluitend als vrouw worden gespeeld en in nog maar 23% van de games uitsluitend als man. Nog beter is dat het percentage van games waarin je zelf kunt kiezen in die tijd is gestegen naar 54%.
3Bron: Lavinia McLean en Mark D. Griffiths, “Female Gamers’ Experience of Online Harassment and Social Support in Online Gaming: A Qualitative Study” in International Journal of Mental Health and Addiction 17, Augustus 2019.“Als ik geen vrouw kan spelen, dan speel ik niet”
4Bron: Karen. E. Dill en Kathryn P. Thill. “Video Game Characters and the Socialization of Gender Roles: Young People’s Perceptions Mirror Sexist Media Depictions” in Sex Roles 57, 2007.5Er bestaan zowel singleplayer games als multiplayer games. Single player games zijn games die je alleen speelt, je hebt er geen andere spelers voor nodig. Dit kunnen allerlei verschillende soorten spellen zijn, zolang je het maar in je eentje speelt. Multiplayer games zijn games die je met anderen speelt. Dit kan door fysiek bij elkaar te zijn en samen een spel te spelen, maar dit kan ook online. De meest bekende online multiplayer game is World of Warcraft. Dit is een MMORPG, een massively multiplayer online role playing game. In dit soort games speel je een online rollenspel met andere mensen, en speel je in teams om samen te winnen.”>single player games.TwitchOndanks dat de representatie van vrouwen in games verbetert, krijgen de spelers van online multiplayer games in hun interactie met andere spelers nog steeds te maken met seksisme. Fay (51) begon rond 2005 met World of Warcraft en werd daar de eerste vrouwelijke officer en tank van een guild op de server. Dit houdt in dat ze een hoge rang had binnen haar online team en in de voorhoede liep tijdens gevechten. “Ik was erg actief in die periode. Heel veel andere vrouwelijke spelers, en ikzelf ook, waren zich toen nog niet bewust van het seksisme binnen het gamen. Alle seksistische grapjes die gemaakt werden, vonden we heel gewoon. We konden redelijk ongestoord spelen zolang we per chat met elkaar communiceerden. Maar zo gauw andere spelers onze echte stemmen hoorden via Teamspeak, bijvoorbeeld tijdens een raid, kon je wel eens seksueel getinte opmerkingen of privéchats krijgen.”
“Ik speel niet online omdat ik niet lastig gevallen wil worden”
Viev speelde vroeger ook met een groep vreemden in World of Warcraft, maar werd eruit gegooid omdat ze een vrouw is. “Vorig jaar tijdens Valorant, een online shooter-game, praatte ik liever niet via audio, omdat ze me dan vroegen om mijn nummer of opmerkingen maakten over mijn lichaam. Een keer werd ik zo gepest dat ze mijn karakter blokkeerden en ik niet verder kon lopen. Sommige mensen menen ook dat ik alleen maar kijkers krijg op Twitch, omdat ik een vrouw ben. Daarom ben ik meer bedekkende kleding gaan dragen tijdens het streamen, want ik wil niet dat ze denken dat ik alleen views krijg vanwege mijn lichaam.”
Anne speelt in tegenstelling tot Fay en Viev niet online, en dat doet ze met een reden: “Ik speel niet online omdat ik niet lastig gevallen wil worden. Ik hoor er veel verhalen over van anderen en ook het nieuws schrikt af. Daarnaast heb ik de behendigheid nog niet die je nodig hebt voor veel online multiplayer games. Ik wil niet dat mijn team verliest, omdat ik niet zo snel kan schieten of bewegen als anderen.”
“Meer bewustwording zorgt voor verandering”
Anne, Fay en Viev zijn ondanks hun eigen ervaringen positief over wat gamen voor ze betekent. Zo heeft Viev een fijne gemeenschap opgebouwd op Twitch. “Als ik stream hebben we het in de chat ook over mentale gezondheid en jezelf zijn. Het is ondertussen zoveel meer dan alleen gamen. We praten over ons leven en of onze dag goed of slecht gaat. Daar ben ik blij mee.” Ook voor Anne is gamen onderdeel van haar relaties. “Sinds ik mijn huidige vriend heb ontmoet, ben ik er weer mee begonnen. Soms spelen we ook lekker samen. Hij oordeelt niet en leert me er juist beter in worden.”
Toch zien de drie gamers wel ruimte voor verbetering. Volgens Anne begint dat achter de schermen. “Het productieteam dat een game maakt moet een divers team zijn, omdat dit vervolgens weerspiegelt wordt in de game. Een voorbeeld is dat ik van mensen met minder spiercontrole in hun handen heb gehoord dat ze veel controllers niet goed kunnen gebruiken, doordat er te veel knopjes ingedrukt moeten worden. Als er achter de schermen meer mensen met verschillende ervaringen werken, zul je dat ook terugzien in de producten.”
“Het is goed dat er in de media meer aandacht aan wordt besteed”
Fay denkt dat er een cultuurverandering nodig is. “Het bewustzijn van de game-industrie over diversiteit en inclusiviteit moet echt beter. Zo las ik een keer over een man die twee weken het emailaccount beheerde van een vrouwelijke collega en die merkte dat klanten zich radicaal anders gedroegen tegenover hem dan tegenover haar. Toen snapte hij pas hoe heftig seksisme kan zijn voor vrouwen. Door meer bewustwording veranderen hopelijk de sociale codes en de algehele cultuur. Het is mooi dat er nu in de media meer aandacht wordt besteed aan seksisme in de gamewereld. Dan worden mensen zich er bewust van dat er een probleem is.”
De zichtbaarheid van vrouwen
Viev denkt dat het belangrijk is dat gamers die vrouw zijn nog zichtbaarder worden. “Ik lees nu vooral veel artikelen in de media over vrouwen die spellen spelen op hun mobiel, zoals Candy Crush. Maar ik lees weinig over vrouwelijke gamers die dagelijks op consoles spelen of streamen. Terwijl we er wel echt zijn. Binnen mijn gamegemeenschap voel ik me een geaccepteerde speler, maar de mensen om mij heen snappen nog niet altijd waarom ik game en stream. Dat komt denk ik omdat mijn omgeving nog een stereotype beeld heeft van wie gamers zijn. Terwijl er zoveel vrouwen gamen.”
*Het gaat om een gefingeerde naam op verzoek van de geïnterviewde. De naam is bij WOMEN Inc. bekend.
Bij WOMEN Inc. willen we ons graag verder verdiepen in de gamewereld. Wat gaat er goed en waar is verbetering nodig? Hiervoor zijn we op zoek naar meer verhalen van vrouwen die gamen. Wil je ons helpen? Vul dan onze vragenlijst in onderaan deze pagina.
[gravityform id=”37″ title=”false” description=”true”]
- 1
- 2De definitie van gamer is de speler van een computerspel. Dit hoeft echter niet alleen gespeeld te worden op een computer, maar kan ook gespeeld worden op telefoons, of speciale gameconsoles zoals op een Playstation of een Nintendo Switch.
- 3Bron: Lavinia McLean en Mark D. Griffiths, “Female Gamers’ Experience of Online Harassment and Social Support in Online Gaming: A Qualitative Study” in International Journal of Mental Health and Addiction 17, Augustus 2019.
- 4Bron: Karen. E. Dill en Kathryn P. Thill. “Video Game Characters and the Socialization of Gender Roles: Young People’s Perceptions Mirror Sexist Media Depictions” in Sex Roles 57, 2007.
- 5