Filmfestival IDFA: Film en debat

Maken vrouwen andere films dan mannen? Op welke manier kijken vrouwen eigenlijk naar films en documentaires? Worden die anders gemaakt door vrouwen dan door mannen? Deze vragen hoopt het IDFA, het grootste documentairefestival ter wereld, te beantwoorden tijdens de editie van dit jaar. Onder de noemer van het thema ‘The Female Gaze’ besteedt het IDFA dit jaar aandacht aan vrouwelijke film- en documentairemakers.

Internationaal documentairefestival
Zoals elk jaar wordt in november het IDFA georganiseerd. IDFA staat voor International Documentary Film Festival Amsterdam en heeft als doel de documentairecultuur nationaal en internationaal te stimuleren. Inmiddels is het festival, dat is opgericht in 1988, uitgegroeid tot het grootste documentairefestival ter wereld. Jaarlijks worden ruim 250 documentaires getoond, uit verschillende landen en met verschillende genres. Daarnaast is er ook ruimte voor ontmoeting en debat. Experts, makers, beleidsmakers en publiek gaan met elkaar in gesprek.

The Female Gaze
‘The Female Gaze’ is een van de thema’s van de editie van dit jaar, en gaat over de rol van vrouwen in documentaires en films. Er worden verschillende documentaires van vrouwelijke makers vertoond, maar ook documentaires over dit thema zelf komen aan bod.

WOMEN Inc. op het IDFA
WOMEN Inc. kan natuurlijk niet ontbreken bij dit thema. Daarom organiseren we samen met het IDFA een talkshow over vrouwen in beeld, ‘De macht van de beeldmakers’. We gaan in gesprek met nationale en internationale beeldmakers, experts en publiek over vrouwen in beeld. Ben jij een beeldmaker en wil je meepraten? Meld je dan nu aan!