Delen

FemCity x NL Kiest: Stem voor gendergelijkheid

Er zijn meer vrouwelijke lijsttrekkers dan ooit en ook de kieslijsten hebben een enorme sprong gemaakt in diversiteit. Toch zijn lang niet alle partijprogramma’s even ver in het agenderen van de gendergelijkheid. Bij welke partijen moet je zijn als je een keuze voor een gelijkwaardig Nederland wilt maken? Zal 2021 het jaar zijn van de eerste vrouwelijke minister-president van Nederland? Is het eindelijk haalbaar om de Tweede Kamer een afspiegeling te laten zijn van onze huidige samenleving? Er staat dus veel op het spel 17 maart. In de aanloop naar de verkiezingen helpt WOMEN Inc. in samenwerking met Stem op een Vrouw en Pakhuis de Zwijger, je goed voorbereid op weg naar het stemhokje.

Aflevering 1: Werk is politiek

Werk is politiek. Hoe komt het dat Nederland in gelijkheid op de arbeidsmarkt ergens onderaan de Europese lijst bungelt? Wanneer wordt het dichten van de loonkloof verankerd in de wet? En hoe lang duurt het nog voordat zwangerschapsdiscriminatie de wereld uit is geholpen? We gaan het hebben over de verhouding tussen werk- en zorgtaken en manieren waarop de Nederlandse arbeidsmarkt een gelijker speelveld kan worden.

Aflevering 2: Gezondheid is Politiek

Gezondheid is politiek. Hoe komt het dat er nog altijd een kennisgat is in onderzoek naar zorg en medicatie voor vrouwen en mensen van kleur? Op welke manier stuurt wetenschap de politieke agenda op dit vlak? En met huishoudende coronavirus in ons achterhoofd; hoe zorgen we ervoor dat zorg toegankelijk is voor iedereen?

Aflevering 3: Emancipatie in de Politiek

Emancipatie is politiek. Hoe komt het dat er een overvloed aan hoogopgeleide vrouwen is in Nederland, maar dat er nog steeds meer mannelijke CEO’s zijn die Peter heten, dan vrouwelijke CEO’s? Hoe zorgen we voor échte representatie in de politiek, het bedrijfsleven en in andere bestuurlijke functies? En wie vertegenwoordigt kwetsbare groepen wiens stem nog lang niet altijd wordt gehoord?

Terugblik: Een nieuw tijdperk?

De verkiezingsuitslagen; waar kunnen we spreken van verlies en op welke vlakken is er winst geboekt? Ook kijken we naar het huidige momentum; is er sprake van een kantelpunt wat betreft representatie in de politiek? Tot slot blikken we vooruit naar de gemeenteraadsverkiezingen; wat is er nodig om het percentage vrouwen en andere onder gerepresenteerde groepen in de raden omhoog te krijgen?

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer
  • Actueel
  • Gezondheid
  • ...

"Ik wil kijken naar hartziekten waarin vrouwen zijn oververtegenwoordigd."

  • Actueel
  • Werk
  • ...

'Niet alleen bankiers maar alle vaders moeten langer verlof krijgen'

  • Actueel
  • Werk
  • ...

“Met meer vrouwen als hoogleraar creëren we rolmodellen.”

Bekijk meer