Erasmus MC start spreekuur ‘zwanger met antidepressiva’

Wat zijn de gevolgen van het gebruik van antidepressiva tijdens de zwangerschap? Jaarlijks vragen zo'n 4.000 tot 6.000 vrouwen in Nederland zich dit af omdat er tot nu toe nog veel onduidelijk is over de voor- en nadelen van antidepressiva voor moeder en kind. Daarom komt het Erasmus MC met een primeur: vanaf 12 oktober kunnen zwangere vrouwen die antidepressiva slikken zorg op maat krijgen op het spreekuur 'Zwanger en Antidepressiva'.

 

"Vanuit de wetenschap zijn er wisselende bevindingen over de mogelijke voor- en nadelen, waardoor het voor vrouwen en hulpverleners lastig is een goede afweging te maken. Daarom willen wij deze vrouwen graag op weg helpen met een persoonlijk advies op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten en een uitgebreid onderzoek op zowel verloskundig als psychiatrisch gebied.”
- Mijke Lambregtse - van den Berg, zwangerschapspsychiater van het Erasmus MC

 

Vrouwen in de vroege zwangerschap, maximaal 14 weken, die al langer antidepressiva gebruiken en psychisch stabiel zijn kunnen nu terecht bij dit nieuwe spreekuur voor een zorgadvies op maat. In deze vroege periode is er nog een verandering mogelijk waardoor het extra belangrijk is dat hier aandacht voor is. Tijdens het spreekuur ontmoet de zwangere vrouw zowel en gyneacoloog als een psychiater die samen tot de meest optimale behandeladvies komen voor elk geval.

Verloskundigen en huisartsen kunnen vrouwen die in het eerste trimester van de zwangerschap zijn en antidepressiva gebruiken voor dit nieuwe spreekuur verwijzen naar de polikliniek Verloskunde van het Erasmus MC, tel. 010-7040148 of polivrouw@erasmusmc.nl.

Wij vinden dat het Erasmus MC hiermee een goed voorbeeld is voor alle andere ziekenhuizen, hiermee erkennen ze de gezondheidsverschillen tussen mannen en vrouwen op het gebied van antidepressiva. 

 

Vind je het ook belangrijk dat hier meer erkenning voor komt?

 

Seun de actie 'Behandel me als een Dame' en laat je horen!