Delen

Dit is waarom wij de brief over Kauthar Bouchallikht ondertekenen

‘Aanval op Bouchallikht is onderdeel van patroon’ staat boven een brief geschreven door Code Rood, een activistengroep die strijdt voor klimaatrechtvaardigheid. De brief beschrijft het pijnlijke ontvangst van GroenLinks-kandidaat Kauthar Bouchallikht, met name in de (sociale) media. Onderaan de brief staan de namen van ruim 120 organisaties die de boodschap van de brief ondersteunen, waaronder WOMEN Inc. In dit artikel leggen we je uit waarom onze naam daar staat. 

Geschreven door: Hajar Fallah & Sander Heithuis

Bouchallikht staat op de negende plek van de kandidatenlijst van GroenLinks voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Twee dagen heeft ze ongestoord van deze plek kunnen genieten. Daarna was haar identiteit als jonge moslim vrouw reden genoeg voor de media om aannames te doen en haar in verband te brengen met de Moslimbroederschap. Terwijl de realiteit is dat Kauthar vice voorzitter was van FEMYSO, een Europese moslim studentenorganisatie gesteund door de Europese Unie. Er is geen enkele reden om haar in verband te brengen met de Moslimbroederschap, zo heeft zij zelf ook meerdere keren verklaard.

Valse aantijgingen

Verschillende media hebben in hun berichtgevingen deze valse aantijgingen aan het adres van Bouchallikht van elkaar overgenomen en als vaststaande feiten gepresenteerd. GeenStijl is begonnen met deze hetze tegen Kauthar. Zij publiceerden een artikel met de titel ‘Groenlinks verzwijgt de moslimbroederschap-voorzittersfunctie TK’.

De NOS nam deze beschuldiging over zonder te onderzoeken of deze beschuldiging klopt. Op 18 november luidde de titel van het NOS-artikel hierover: ‘Klaver staat nog steeds achter omstreden kandidaat’. Zonder enig bewijs of enige schuld, was Kauthar ineens een omstreden kandidaat. Inmiddels heeft de NOS dit rechtgezet door de titel van het artikel aan te passen en het woord ‘omstreden’ weg te laten.

Guilty by association 

In hun brief over de media-aanval schrijft Code Rood: “De campagne tegen Bouchallikht is niet gestoeld op standpunten van haar zelf, maar bestaat geheel uit guilty by association.” Ook de (aspirant) politicus zelf refereerde hiernaar in haar eerste reactie op Twitter:

 

Guilty by association houdt in dat mensen slechts door speculatie en associatie als schuldig worden bestempeld van delicten/zaken. In plaats van dat de media bewijzen dat iets waar is, wordt iets gepubliceerd zolang niet is bewezen dat het niet waar is. In het geval van Bouchallikht houdt dit in dat zij zelf met deze bewijzen moest komen en zichzelf moest vrijpleiten van de aantijgingen. Een last die ze draagt puur omdat ze moslim is. En een last die een witte man nooit zou hoeven dragen. Lijsttrekker Jesse Klaver zei hierover: “Helaas is dit de realiteit voor veel jonge moslims in Nederland. Zij moeten voortdurend hun loyaliteit bewijzen en laten zien waar ze staan. Als je ook nog eens vrouw bent, wordt die bewijslast nog zwaarder.” 

De gevolgen voor de representatie van vrouwen in de politiek

De ongegronde aantijgingen hebben direct impact op het (persoonlijke) en professionele leven van Kauthar. Daarnaast geven de media het signaal af aan andere (moslim) vrouwen dat ze maar beter niet de politiek in kunnen gaan. Je bent namelijk een gemakkelijk doelwit van valselijke beschuldigingen, intimidatie en bedreiging. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat vrouwen van kleur die zich bevinden in de publieke arena nog vaak doelwit zijn van intimidatie en bedreiging. Hierdoor maken veel vrouwen de keuze om zich minder uit te spreken, bepaalde onderwerpen niet aan te halen of om helemaal te stoppen met hun werk. 

De aanval van de media kan vrouwen tegenhouden

Nederland staat op de 42e plek op de wereldranglijst als het gaat om de vertegenwoordiging van vrouwen in de politiek. We hebben te maken met een serieuze ondervertegenwoordiging van vrouwen in de Tweede Kamer: er zijn slechts 48 vrouwen actief (van de 150 TK-leden), waarvan er 4 fractievoorzitter zijn. Oftewel: maar 32% van de Tweede Kamerleden is vrouw. Binnen deze groep vrouwen is bovendien zeer weinig diversiteit in kleur te bekennen. Daarnaast hebben we nooit een vrouw als minister-president gehad. Als de media de aanval op kandidaat-vrouwen in de politiek blijven inzetten, vrezen we dat het nog lang gaat duren voor we dit wel realiseren.

Beeldvorming/diversiteit in de media

De media laten ons eentonige verhalen zien, zo bleek ook dit jaar uit ons onderzoek met Free Press Unlimited. In 76% van de nieuwsitems over politiek en overheid gaat het bijvoorbeeld over mannen. Deze eentonige verhalen worden het enige mogelijke verhaal. Feminist en schrijver Chimamanda N. Adichie zei hier al eerder over dat het gevaar van dit enkele verhaal is dat het de waarheid wordt. Mensen die niet binnen de norm vallen, moeten zich hierdoor drie keer zo hard bewijzen. 

We mogen de rol van de media in situaties als deze daarom niet onderschatten. Dat is waarom wij pleiten voor meer diversiteit in de media. Het wordt tijd dat naast het enkele verhaal, de media ons ook de andere verhalen laat zien. Zodat je uiteindelijk als vrouw van kleur op de kandidatenlijst van een politieke partij kan staan zonder je extra te moeten bewijzen.

#StandWithKauthar

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer
  • Actueel
  • Media
  • ...

Nog weinig diversiteit in Nederlandse nieuwsmedia

  • Actueel
  • Media
  • ...

Nikkie’s coming-out legt het ongemak van de media bloot

  • Actueel
  • Media
  • ...

De route naar inclusieve media

Bekijk meer