Denk mee over onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen

Er wordt nog te weinig onderzoek gedaan naar hart- en vaatziekten bij vrouwen. Dit was een van de conclusies van de talkshow die WOMEN Inc. vorige week organiseerde bij Radboudumc in Nijmegen. Alliantielid Hester den Ruijter, Onderzoeker en Consultant Experimentele Cardiologie, gaat hier verandering in brengen. Denk jij mee over haar onderzoek?

Wat is er aan de hand?
Onderzoek naar hartfalen heeft in het verleden hoofdzakelijk plaatsgevonden bij mannen. De uitkomsten zijn altijd één op één naar vrouwen vertaald. Dat werkt niet goed, zo blijkt steeds duidelijker. Anno 2014 is tweederde (!) van de dodelijke slachtoffers van hartfalen vrouw. Vaak worden bij vrouwen met hartfalen de verkeerde - of zelfs helemaal geen - diagnose gesteld en de medische behandelingen zijn vaak minder effectief dan die bij mannen. En dat alles door een gebrek aan kennis over hartfalen bij vrouwen.

Wat gaat Hester hieraan doen?
Hoog tijd dat er meer onderzoek wordt gedaan naar hartfalen bij vrouwen. Hester: “Ik ga me de komende jaren inzetten om te begrijpen waarom vrouwen een ander type hartfalen ontwikkelen dan mannen. Hiervoor heb ik de hypothese bedacht dat de oorzaak hiervan ligt in de regulering van vrouwelijke geslachtschromosomen. Dat geldt als een innovatief, vernieuwend uitgangspunt in de medisch-wetenschappelijke wereld.

Laat je horen!
De Hartstichting ziet in hoe waardevol het onderzoek van Hester is en ze maakt een goede kans om hiervoor subsidie te ontvangen. Maar daarvoor heeft zij eerst als opdracht gekregen om zo veel mogelijk input op te halen bij vrouwen.

Hoe meer mensen zoals jij meedenken en hun mening geven, des te groter de kans dat de Hartstichting wil bijdragen aan mijn onderzoek. Let op: je hoeft absoluut geen verstand te hebben van hartfalen. Sterker nog: de medische experts krijgen apart de kans om hun licht over het voorstel te laten schijnen, dus ik wil juist reacties van buitenstaanders die onbevooroordeeld en “out of the box” kunnen meedenken”, aldus Hester. Lees hier meer over het onderzoek.

Je kunt al je vragen voor Hester kwijt op haar Facebookpagina of via Twitter @InnovatieHester met de hashtag #zorgvoorvrouwen. Draag op deze manier bij aan het verbeteren van de gezondheidszorg voor vrouwen.

Sluit je aan!
Gezondheidszorg waarbij aandacht is voor verschillen tussen mannen en vrouwen leidt tot gelijke kansen voor vrouwen op het gebied van gezondheid. Vind jij dit ook belangrijk? Door je aan te sluiten bij ons netwerk kunnen wij onderwerpen die vrouwen belangrijk vinden breder maatschappelijk op de agenda te zetten, bij politici, media, bedrijfsleven, instituten, wetenschappers en overheden. Sluit je aan!