Bijwerkingen? Meld ze!

 

Vrouwen doen 50% meer meldingen van bijwerkingen dan mannen. Het is daarom zeer gewenst dat er meer onderzoek komt. Welke bijwerkingen komen bij welke geneesmiddelen vaker voor bij vrouwen en ook vooral waarom? Welke rol speelt dat vrouwen bepaalde geneesmiddelen meer gebruiken, bijwerkingen als hinderlijker ervaren en waar zijn er daadwerkelijk verschillen in het voorkomen van bijwerkingen?

 

Bijwerkingencentrum Lareb is het meldpunt en het kenniscentrum voor bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins. Hoe meer meldingen, hoe meer inzicht in het optreden van bijwerkingen, en ook bij wie.

 

Welke bijwerkingen melden?

Meld vooral de bijwerkingen, waarvan je denkt: dat moeten anderen ook weten! Ongeacht of deze nu al wel of niet in de bijsluiter staan. Ook als je niet helemaal zeker bent dat de klachten veroorzaakt worden door geneesmiddelen. Denk hierbij ook aan zelfzorgmiddelen die je bij de drogist koopt: vitamines en kruidenpreparaten kunnen ook ongewenste klachten geven.

 

Hoe melden?

Je kunt jouw bijwerking melden via de website van Lareb of door de Bijwerking app te downloaden. De App is beschikbaar voor iOS en Android. Je gegevens worden geanonimiseerd verwerkt en opgeslagen in de databank.

 

 

Ben je zorgprofessional en wil je meer weten over de rol van gender bij geneesmiddelen? Kom dan naar ons congres Gender & Gezondheid op 5 oktober aanstaande. Tijdens het congres delen dé experts op dit gebied hun laatste kennis en ze vertellen wat dit betekent voor de dagelijkse praktijk van professionals.

 

 

Meer over m/v verschillen in de gezondheidszorg