Delen

Bij Marjolein aanTafel: "Ik gun iedereen een aanTafel gesprek"

Geschreven door: Iris Brandts

Als stagiair op de redactie hoor ik steeds het begrip ‘aanTafel’ langskomen, maar heb ik eigenlijk geen idee wat het nu precies betekent. Ik besluit eens te bellen met Marjolein Schultheiss, die al vanaf het begin betrokken is bij aanTafel, en actief is in omgeving Haarlem.

 

Hoi Marjolein! Kun jij mij vertellen wat aanTafel is?

“aanTafel is gezellig! Bij aanTafel voer je een gesprek met een aantal vrouwen. De vrouwen zijn meestal allemaal onbekenden voor elkaar, wat er vaak juist voor zorgt dat ze opener durven te zijn. Het feit dat deze gesprekken gelijk de diepte ingaan is één van de sterke punten van een aanTafel gesprek. Je blijft niet hangen in het vertellen van dingen over jezelf die je zelf al lang weet.”

En waar gaan die gesprekken dan over?

“Er zijn verschillende vormen van gesprekken, die je achter elkaar, maar ook los van elkaar kunt doen. De gebruikelijke volgorde is dat je eerst een doelgesprek voert, dan een lefgesprek en tot slot een netwerkgesprek. Tijdens het doelgesprek ga je met je gesprekspartners ten rade en zet je een stip op de horizon: hier wil ik heen want dit vind ik écht leuk. Herbezinnen vind ik de beste term. Wat ik vervolgens zo goed vind aan het aanTafel concept is dat het ideeën heel concreet maakt. Wat voor lef heb ik nodig om dit doel te bereiken? En wat betekent lef voor mij? Ten slotte ga je eens om je heen kijken hoe je jouw netwerk, dat vaak veel groter is dan je zelf beseft, in kan zetten om daar te komen.”

“Ik gun iedereen een aanTafel gesprek”

Waarom zou iedereen een aanTafel gesprek moeten bijwonen?

“Nou, van mij hoeft niet perse iedereen een aanTafel gesprek te doen hoor, haha. Maar, ik gun het wel iedereen. Het is bedoeld voor zoekenden, en voor hen kan zo’n gesprek heel ondersteunend zijn. Waar ben ik nu mee bezig, wat vind ik echt leuk en hoe ga ik dat vervolgens concreet vormgeven? Zowel in je professionele leven als in je privéleven. De aanwezige vrouwen helpen elkaar, en daar kunnen hele mooie dingen uitkomen. Meer dan eens heb ik gezien dat vrouwen elkaar ontzettend rake tips gaven.”

 

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer
  • Actueel
  • Werk
  • ...

"Door de coronacrisis heb ik noodgedwongen de kinderopvang moeten stopzetten."

  • Actueel
  • Werk
  • ...

Stress en burn-out klachten te vaak gemist

  • Actueel
  • Werk
  • ...

Het Werkt Niet: het systeem rond werk en zorg moet op de schop!

Bekijk meer