Belang van onderzoek naar m/v verschillen bij hartfalen opnieuw bevestigd

Hartfalen is een vorm van hart- en vaatziekten waarbij de pompfunctie van het hart minder goed werkt. Uit nieuw onderzoek blijkt dat er ook bij deze vorm van hart- en vaatziekten belangrijke gezondheidsverschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Lees in dit artikel de belangrijkste conclusies van het onderzoek en waarom het belangrijk is voor iedereen dat er meer rekening wordt gehouden met m/v verschillen.

 

Nieuwe feiten over m/v verschillen bij hartfalen

Bij hartfalen werkt de hartspier die het hart “pompt” niet goed meer. Het hart pomp niet genoeg bloed rond en er ontstaan klachten zoals vermoeidheid. In Nederland zijn er ongeveer 140.000 patiënten met hartfalen en nieuw bewijs laat zijn dat ook hier grote verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Dit zijn de drie belangrijkste conclusies:

 

  1. Bij vrouwen ontwikkelen hartfalen zich anders dan bij mannen. Het verminderen van de pompfunctie van het hart is een bekend symptoom van hartfalen. Vrouwen hebben een groter risico om hartfalen te ontwikkelen zonder dat de pompfunctie van het hart verminderd.

  2. Vrouwen met boezemfibrilleren hebben een verhoogd risico voor het ontwikkelen van hartfalen. Bij mannen zijn hartfalen vooral het gevolg van een hartinfarct. 

  3. Vrouwen hebben een betere overlevingskans bij chronische hartfalen dan mannen, waarom dit zo is bleef onduidelijk.


 

Nieuwe inzichten voor het herkennen van hartfalen
Cardioloog Sven Meyer, van het Universitair Medisch Centrum Groningen, vond ook dat de hoeveelheid van bepaalde biomarkers in het bloed bij vrouwen met hartfalen verlaagd waren. Biomarkers zijn verschillende stoffen die door een verhoging of een verlaging in het bloed een indicator zijn van een bepaalde ziekte. Met deze informatie kan een juiste diagnose veel sneller en beter gesteld worden, waardoor vrouwen minder lang met onbehandelde klachten hoeven rond te lopen.

 

Belang van onderzoek naar gezondheidsverschillen
Het begrijpen van de biologische processen achter de gezondheidsverschillen zijn belangrijk voor het vaststellen van een goede diagnose en voor het voorschrijven van de juiste behandeling. Doe daarom mee met de actie ‘Behandel me als een dame’ en laat je horen voor een betere gezondheidszorg!
 

» Steun de actie 'Behandel me als een dame' 

 

Lees meer:

» Belangrijke verschillen bij hart- en vaatziekten

 

» Het verhaal van Aukje: "Eigenlijk zou elke cardioloog hier vanaf moeten weten."