Delen

5 Kinderboeken die stereotypen doorbreken

Vanaf een jonge leeftijd leren kinderen de geschreven en ongeschreven regels van onze samenleving. De traditionele rolverdeling, waarin de vader werkt en het geld verdient en de moeder zorgt, is in de praktijk al vaak niet meer het geval. Toch is die verandering nog vaak onzichtbaar in kinderboeken. Slechts 13% van de moeders in kinderboeken heeft een betaalde baan, dat is bijna 6x minder dan in werkelijkheid.

Geschreven door: Marjon Melissen

Wij hebben een aantal kinderboeken op een rij gezet die een diverse representatie bieden van de werkelijkheid en waarin geen ruimte is voor stereotypering. Lees je kinderen eens iets anders voor!

Bedtijd verhalen voor rebelse meisjes

Dit kinderboek is geschreven met het idee dat er tijdens geschiedenislessen vaak veel meer aandacht voor mannen is dan voor vrouwen.

Dit kinderboek vertelt kort de verhalen van 100 vrouwen die de wereld veranderd hebben. Bijvoorbeeld Frida Khalo die de kunstwereld in Mexico en later de wereld op haar kop zette. Amelia Earhart, die als eerste vrouwelijke piloot de Atlantische Oceaan overvloog of Astrid Lindgren, de geestelijk moeder van Pippi Langkous. De tekeningen die gemaakt zijn door 60 vrouwelijke kunstenaars maken het boek echt af.

Leeftijd: 8+

Leestip: zoek ook YouTube filmpjes op over de vrouwen! Daarmee wordt het extra visueel en interactief.

Bobbi in de lente

In dit vrolijke kinderboek geniet beertje Bobbi van de lente. Samen met zijn vader, want zijn moeder moet we

rken. Ze gaan fietsen, diertjes kijken en samen doen ze de grote voorjaarsschoonmaak.

Het leuke aan dit boekje is dat er niet gesproken wordt over de niet-zo traditionele rolverdeling tussen mama en papa, het wordt als vanzelfsprekend gepresenteerd. Zo kan het dus ook!

Leeftijd: 2+

Lief boos beest

Kaat de spin wil wonen in de kast van Eef. Maar Eef vind Kaat niet zo leuk, dus haar moeder zet Kaat buiten in de tuin. Kaat komt terug en weet Eef uiteindelijk te overtuigen dat ze helemaal niet zo eng is.

Het stereotype dat vrouwen bang zijn voor spinnen en ‘gered’ moeten worden door mannen wordt ontkracht in dit kinderboek voor beginnende lezers. Het is Eef’s moeder die Kaat buiten zet zij helpt ook Eef over haar angst heen.

Leeftijd: 5+

Was de aarde vroeger plat?

Dit boek nodigt kinderen uit om vragen te stellen en nieuwsgierig te zijn. Soms moeilijke vragen worden teruggebracht tot eenvoudig en begrijpbare rijm versjes.

Recent Amerikaans onderzoek toont aan dat zogenoemde STEM-studies – natuurwetenschap, technologie, ingenieursvakken en wiskunde – minder populair zijn bij vrouwen, omdat ze een slechte reputatie hebben op het gebied van discriminatie en vrouwonvriendelijkheid.

Door kinderen (en vooral meisjes) vanaf een jonge leeftijd aan te moedigen in hun nieuwsgierigheid kunnen we mogelijke drempels verlagen voor meisjes om wel bèta vakken te gaan volgen als ze dat willen.

Leeftijd: 5+

Het lammetje dat een varken is

Wat doe je als lammetje wanneer je liever met de varkens in de modder rolt in plaats van met je mooie witte trui te staan grazen in de wei?

Dat is de vraag die in dit boek ter sprake komt. In grote mensen woorden komt het hier op neer: wat nou als je het gevoel hebt dat je niet thuis hoort in je eigen lichaam? Het is een luchtig verhaal met een diepe boodschap over identiteit en een doeltreffende oplossing.

Diversiteit wordt gevierd in dit verhaal en staat daarom ook op dit lijstje.

Leeftijd: 4+

Voor meer boekentips, kijk je op de site van Stichting Zo-ook.

#BeperktZicht

Al op jonge leeftijd vormen we een beeld van de wereld op basis van onze ouders, onze omgeving en de media. In media gericht op kinderen, zoals kinderboeken, speelt stereotypering en representatie een belangrijke rol. Hoe zit het met jouw vooroordelen? Dit artikel is geschreven in het kader van de Maand van de Beeldvorming 2018 en de campagne #BeperktZicht. Ontdek jouw blinde vlek op beperktzicht.nl.