Wat doet WOMEN Inc. rond het thema geld?

Bekijk hoe WOMEN Inc. vrouwen versterkt als het gaat om onderhandelen, pensioen en meer.

Campagne #IKBENEREVENNIET
Vrouwen zorgen twee keer zoveel als mannen en er komt alleen maar meer zorg aan. WOMEN Inc. wil voorkomen dat de extra zorg op de schouders van vrouwen terecht komt en voert campagne voor een nieuwe verdeling van zorg en werk. Bijna 40.000 vrouwen in heel Nederland hebben meegedaan en zeggen #ikbenerevenniet om stil te staan bij hun ideale zorg- en werkverdeling.WOMEN Inc. wil vrouwen, mannen, werkgevers en de overheid in laten zien dat het tijd is voor een nieuwe verdeling van zorg en werk. We willen voorkomen dat vrouwen overbelast raken of minder gaan werken. WOMEN Inc. pleit ervoor om de zorg als verantwoordelijkheid van ons allemaal te zien en niet alleen als de verantwoordelijkheid van vrouwen.

» Bekijk de campagne #IKBENEREVENNIET

Campagne Waar is mijn €300.000,-
Mannen en vrouwen in Nederland verdienen nog steeds niet hetzelfde. Het loonverschil in Nederland is 17,6% (CBS, 2014). WOMEN Inc. heeft in samenwerking met Loonwijzer berekend dat een vrouw gemiddeld 3 ton meer kan verdienen en een test ontwikkeld. Met de campagne spreekt WOMEN Inc. ook de overheid en het bedrijfsleven aan om ongelijke beloning aan te pakken. Met de weet-wat-je-waard-bent-test laten we zien welke keuzes van invloed zijn op het loon van vrouwen. 
WOMEN Inc. Festival
Tijdens het WOMEN Inc. Festival in februari 2013 stelde – toen nog – Prinses Máxima het belang van het thema geld nog eens vast. Zij wees op het feit dat vrouwen in Nederland een kwetsbare positie hebben en dat slechts de helft van de vrouwen tussen de 20 en 64 jaar oud economisch zelfstandig is. Dit is een zorgwekkende realiteit waar WOMEN Inc. verandering in probeert te brengen.


Foto: Sander Nieuwenhuys

» Lees hier de speech van Máxima!

Uitspraken van Minister Bussemaker
In mei 2013 barstte een discussie los rondom uitspraken van Minister Bussemaker. Zij vond dat teveel vrouwen teren op de zak van hun man. Als reactie op de uitspraken van de minister schreef Jannet Vaessen (directeur van WOMEN Inc.) een blog waarin ze duidelijk maakte dat WOMEN Inc. het ook belangrijk vindt dat vrouwen economisch zelfstandig zijn, maar dat er wel bepaalde dingen moeten veranderen om dit te realiseren. Zo wordt er van alle Nederlanders verwacht dat zij meer voor elkaar zorgen, terwijl de zorg voor kinderen, ouderen en zieken in de praktijk voornamelijk op de schouders van vrouwen terechtkomt.

Pitstop Onderhandelen
Bovendien is in 2013 gebleken dat vrouwen nog altijd minder verdienen dan mannen. In juni organiseerde WOMEN Inc. de Pitstop Onderhandelen. De boodschap van deze middag was dat onderhandelen niet brutaal, maar juist zakelijk is. Door de onderhandelingskwaliteiten van vrouwen te verbeteren hoopt WOMEN Inc. iets te kunnen doen aan het loonverschil tussen mannen en vrouwen. Onder leiding van Daphne Bunskoek gaven inspirerende vrouwen als Gerdi Verbeet en Fatima Moreira de Melo tips en advies over onderhandelen. Je kunt de tips hier nog eens nalezen!


Foto: Rebke Klokke

Pensioendriedaagse
In oktober 2013 vond de Pensioendriedaagse plaats. Nederlandse vrouwen staan vaak niet stil bij hun pensioen en 70% is zelfs volledig pensioenonbewust. Een zeer slechte zaak als je je bedenkt dat het pensioen van vrouwen in Nederland gemiddeld 40% lager is dan dat van mannen. Tijdens I Love Pensioen hebben we ervoor gezorgd dat vrouwen bewust aan de slag gingen met hun pensioen en er achter kwamen dat nadenken over je pensioen ook leuk kan zijn!


Foto: Rebke Klokke

Meisjes en hun financiële toekomst
Op 22 mei én op 6 november 2013 was WOMEN Inc. op het Albeda College in Rotterdam om met jonge meiden te praten over hun financiële toekomst. Tijdens de talkshows stonden de meiden stil bij een aantal dilemma’s en werd duidelijk dat velen van hen later economisch onafhankelijk willen zijn. Verder vertelden drie powervrouwen over de keuzes die zij in hun leven gemaakt hebben. Dit waren drie inspirerende verhalen die aantoonden dat het ook erg belangrijk is om je hart te volgen.


Foto: Sabine van Nistelrooij

Arbeid-en-zorgtop
Op initiatief van Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, werd op 18 november 2013 de Arbeid-en-zorgtop georganiseerd. Deze top kwam voort uit een brief die hij in juli aan de Tweede Kamer stuurde. In deze brief schreef Asscher dat het kabinet de “randvoorwaarden” moet stellen om de combinatie van arbeid en zorg te verbeteren. Asscher wilde met de top tot inzichten komen die ervoor zouden zorgen dat mannen in de toekomst meer zorgtaken op zich kunnen nemen en dat meer vrouwen economisch zelfstandig zijn.

Tijdens de Arbeid-en-zorgtop waren verschillende ministers en Kamerleden aanwezig. Daarnaast waren er werkgevers- en werknemersorganisaties, gemeenten, kenniscentra, bedrijven, brancheorganisaties die meedachten over concrete maatregelen om een betere balans te vinden tussen arbeid en zorg. WOMEN Inc. overhandigde tijdens de top haar plan met vijf concrete punten ter verbetering van arbeid-en-zorgbeleid. Gendersensitief arbeid-en-zorgbeleid staat hierin centraal. Met zo’n beleid wordt rekening gehouden met relevante verschillen tussen maatschappelijke rollen van mannen en vrouwen en daarnaast wordt het beleid getoetst op gevolgen voor gedrag op het gebied van arbeid en zorg van mannen en vrouwen. Bekijk hier het vijfpuntenplan van WOMEN Inc. en lees hier wat Trouw schreef over de Arbeid-en-zorgtop.

Ook dit jaar zijn er allerlei activiteiten en bijeenkomsten om de kansen van vrouwen te vergroten op het gebied van financiën. Houd ons dus in de gaten!