Wat kost een gezin?

Wat kost een gezin? Dit is een vraag die veel (jonge) stellen zich afvragen. WOMEN Inc. zet in samenwerking met het Nubid deze vraag centraal. Om een beeld te geven wat de gemiddelde uitgaven zijn van een gezin,  gaan we uit van een aantal voorbeelden. Ieder gezin is anders samengesteld en ook het inkomen is anders. Soms werken de man en de vrouw, soms alleen de man of alleen de vrouw, maar er zijn ook eenouder gezinnen. WOMEN Inc. helpt jou met de campagne Gezin & Geld in het berekenen van de uitgaven van jouw gezin. 

Voorbeeld wat kost een gezin, WOMEN Inc. en het Nibud

WOMEN Inc. en het Nubid hebben de handen in een geslagen om (toekomstige) gezinnen een beter beeld te geven over diverse fiscale regelingen en toeslagen. Denk daarbij aan de kosten van kinderopvang, de kosten die komen kijken bij minder werken en meer. 

Stel je hebt een inkomen van 1861 euro per maand, inclusief vakantiegeld, zorgtoeslag, kinderbijslag en kindgebonden budget, de huur kost je 230 euro, de overige vaste lasten kosten je 618 euro (gas, elektra, water, verzekeringen, internet, telefoon, tv, vervoer), de huishoudelijke uitgaven zijn 592 euro (eten, verzorging, etc.) en de reserveringsuitgaven bedragen 417 euro (kleding, onderhoud huis, ziektekosten die niet vergoed worden). Als je alles bij elkaar optelt kun je vaststellen dat je op deze manier op het nippertje rond kunt komen. Het ligt er uiteraard ook aan hoeveel kinderen je hebt. De gemiddelde uitgaven zullen per gezin variëren. Denk bijvoorbeeld aan de zorgkosten. De een heeft meer kosten, die niet vergoed worden, dan de ander. Het Nubid heeft drie verschillende scenario's met de bijbehorende gevolgen opgestelt. WOMEN Inc. zet zich in voor een nieuwe verdeling  van zorg en werk.

Bereken jouw kosten als gezin

Wat zijn de gemiddelde uitgaven van een gezin?

De gemiddelde uitgaven van een gezin worden voor je in kaart gebracht. Een ander voorbeeld is het inkomen van een traditioneel kostwinnersgezin met twee kinderen van 6 en 14 jaar oud. Hierbij wordt uitgegaan van een inkomen van 35.000 euro per jaar. De inkomsten zijn dan 2372 euro inclusief kinderbijslag en kindgebonden budget. De gemiddelde huur is 528 euro, de overige vaste lasten komen uit op 670 euro, de reserveringskosten bedragen 416 euro, de huishoudelijke opgaven bedragen 592 euro. Als er nog extra kosten bij komen zoals een auto e.d. dan liggen de lasten per maand ook een stuk hoger. Dus wat kost een gezin? Deze vraag is per gezin anders en hangt dus onder af van de samenstelling, maar ook van de leeftijden van de personen. WOMEN Inc. zet zich in rondom het thema geld en gezin. 

Bereken jouw kosten

Wat kost een gezin per maand?

De vraag wat kost een gezin per maand hangt af van:

  • je baan
  • het type woning
  • je vaste lasten
  • met hoeveel personen je bent
  • je hobby’s en met zoveel factoren meer.

Maar hoe ga jij het aanpakken als je kinderen krijgt? Hoe ga je werk en zorg met elkaar combineren? Ga je minder werken of gaan anderen voor de kinderen zorgen? Welke gevolgen heeft het als je minder gaat werken? Zorg dat je je financieel bewust bent van de keuzes die je gaat maken.

WOMEN Inc. en 'Gezin & Geld'

Gezin en geld, ze kunnen niet zonder elkaar worden gezien. WOMEN Inc. is het vrouwennetwerk voor vrouwen die zichzelf en elkaar willen versterken. WOMEN Inc. streeft naar gelijke behandeling van vrouwen op het gebied van zorg en geld. Daarom is het belangrijk dat je goed weet wat je wil, zodat je je hier op kunt voorbereiden. Hoe denk jij er over? Wie gaat er voor de kinderen zorgen of wie gaat er minder werken als de kinderen er zijn? We zijn benieuwd naar jouw mening, laat ons jouw situatie weten!

Bekijk alles over de kosten en een gezin

Bereken jouw kosten

Bereken de kosten voor je gezin ›

Wat kost een gezin? Hoe verdeel je zorg en werk en wat zijn de gevolgen? Met de werkzorgberekenaar bereken je het zelf.

Lees verder

Doe de Werkzorgberekenaar ›

Nieuwsgierig welke invloed minder werken heeft op jullie gezin? Bereken jouw uitgaven als gezin.

Lees verder

Over WOMEN Inc. ›

WOMEN Inc. zet zich in voor gelijke behandeling van vrouwen. Versterk jezelf & elkaar.

Lees verder
Hoeveel meer salaris hoor jij te krijgen?
Help mee, dicht de #LOONKLOOF