• WOMEN Inc.
   
  Wij vergroten de kansen van vrouwen op de thema’s geld, gezondheid en beeldvorming. En streven naar een wereld waarin het niet uitmaakt of je als meisje of jongen wordt geboren.
 • Nieuws & Agenda
   
  • Waarom de afbraak van ons onderwijs ook een vrouwenonderwerp is
  • Masterclass: 'Wat is de winst van werkgeluk'
  » Lees het laatste nieuws!
 • Doe mee!
   
  Deel je verhaal op het Podium, plaats een oproep op het Prikbord of test jezelf. Sluit je aan bij het snel groeiende en diverse WOMEN Inc. netwerk.
 • aanTafel
   
  ❝ Inspirerend ❞ | ❝ Leerzaam ❞
  ❝ Bijzonder ❞ | ❝ Zeer waardevol ❞
  Schuif aanTafel, ga in gesprek over doel, lef & netwerk en ervaar het zelf!
 

Vrouwenemancipatie

Wat is vrouwenemancipatie, hoe staat het ervoor met de emancipatie in Nederland en hoe pleiten we voor emancipatie voor de vrouw? Dit soort vragen beantwoorden wij bij WOMEN Inc. voor jou. WOMEN Inc. helpt vrouwen bij de bewustwording van de achtergestelde positie die vrouwen helaas nog altijd hebben.    

Wat is vrouwenemancipatie?

Wat is vrouwenemancipatie en wat doet WOMEN Inc.? Het gaat hierbij over een wereldwijde beweging voor gelijke behandeling van vrouwen op zowel juridisch, economisch, politiek, sociaal en cultureel vlak. Mogen mannen voltijd werken en vrouwen niet? Is leidinggeven alleen voor mannen of kunnen vrouwen dit ook? Mag het uitvoeren van dezelfde functie voor een man meer salaris opleveren dan voor een vrouw? Allemaal vragen die veel mensen zich dagelijks stellen. De emancipatie van vrouwen op de arbeidsmarkt is dan ook een veelbesproken onderwerp, zowel op de werkvloer als ook daarbuiten. Het is goed dat er meer aandacht aan wordt besteed, want hierdoor zijn er wel veel veranderingen doorgevoerd en is er meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen ontstaan. Het begin is er, maar er kan nog zoveel meer!

Emancipatie vrouwen arbeidsmarkt     

Hoe is het gesteld met de emancipatie van vrouwen op de arbeidsmarkt? Op de werkvloer is er nog steeds geen sprake van emancipatie. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld dat vrouwen in kaderfuncties per maand duizend euro minder verdienen dan mannen in deze functie. Ook kiesrecht voor vrouwen is erg belangrijk.

 • In totaal werkt 70% van de vrouwen in de leeftijd van 25-49 jaar voltijd en bij de mannen ligt dat percentage op 94%.
 • Als er kinderen zijn, werkt 58% van de vrouwen voltijd en 93,5% van de mannen.
 • Als er gekeken wordt naar economische zelfstandigheid, kan gezegd worden dat in Nederland vijf op de tien vrouwen economisch zelfstandig zijn, bij de mannen zijn dat zeven op de tien mannen.
 • Er is in Nederland binnen een aantal organisaties sprake van het vrouwenquotum.
 • Het doel daarvan is dat het aantal vrouwen in topfuncties wordt vergroot.
 • Binnen Nederland geldt er een streven voor vrouwen in de top van beursgenoteerde bedrijven per 1 januari 2016 van in totaal 30%.

Er bestaat helaas nog altijd een loonkloof tussen mannen en vrouwen. WOMEN Inc. zet zich in voor vrouwenemancipatie op de arbeidsmarkt. Dit doen we onder meer door middel van de campagne loonkloof, waarbij we vrouwen proberen bewust te maken van hun potentie en de ongelijke positie die ze nog altijd krijgen toebedeeld.

Internationale vrouwendag

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. De dag waarop vrouwen centraal staan. WOMEN Inc. zet zich op diverse manieren in tijdens Internationale Vrouwendag. Internationale Vrouwendag is tot de dag van vandaag nog hard nodig. Doe jij ook mee?

Bekijk alles over Internationale Vrouwendag.

WOMEN Inc. en vrouwenemancipatie

WOMEN Inc. streeft naar gelijke behandeling van vrouwen op het gebied van gezondheidszorg en geld. Het emancipatiebeleid mist ambitie. Wil jij je hier ook sterk voor maken of hier meer over weten? Laat het ons dan weten, want wij zijn benieuwd naar jouw mening!

Registreer je direct

 

Vrouwenkiesrecht ›

Het is 100 jaar geleden dat voor de Nederlandse vrouw het kiesrecht werd ingevoerd.

Lees verder

Internationale Vrouwendag ›

Op 8 maart vieren wij Internationale Vrouwendag. Wat ga jij doen op Internationale Vrouwendag?

Lees verder

Gelijke behandeling arbeidsmarkt ›

WOMEN Inc. strijdt met de campagne 'Loonkloof' voor de gelijke behandeling van mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt. Waar is mijn €300.000,-?

Lees verder
Hoeveel meer salaris hoor jij te krijgen?
Help mee, dicht de #LOONKLOOF